NRK Meny
Normal

Tror ikke det blir streik i staten

Riksmeklingsmannen skal, ifølge sentrale kilder i forhandlingene, ha lagt fram et utkast til en skisse i meklingen for de statsansatte.

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby
Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Vi tror ikke at det blir streik blant de organiserte i LO, YS og Unio. Det er mer usikkert hva Akademikerne vil gjøre, sier en sentral kilde i forhandlingene i staten til NRK.no.

Det pågår intens møtevirksomhet i lokalene til Riksmeklingsmannen. Ved midnatt gikk meklingsfristen ut, og partene forhandler nå på overtid.

Meklingen i lønnsoppgjøret blir Partene mekler på overtid , og én time før fristen gikk ut, stod partene fremdeles langt fra hverandre.

Over 600.000 offentlig ansatte blir berørt hvis meklingen bryter sammen, men i første omgang er 30.000 tatt ut i streik.

Les også: Her rammer kommunestreiken

Fastlåst

Da Riksmeklingsmann Kari Gjesteby orienterte pressen i 23-tiden, fortalte hun at meklingen var helt kjørt fast, og at de siste timene før fristen går ut har vært tunge.

– Nå er det ganske fastlåst. En mekling går alltid i bølger, og akkurat nå er det ganske tungt.

Men etter at partene nå har fått litt mer tid på seg, er det altså grunn til optimisme.

Les også: – Barnehagestreik er ikke fraværsgrunn

Venter nytt kronetilbud

Det er ventet at skissen fra Riksmeklingsmannen vil inneholde et nytt kronetilbud fra staten.

Det opprinnelige tilbudet lå på 3,21 prosent, mens kravet fra arbeidstakerne ligger på i underkant av 4 prosent.

Staten skal også ha gått bort fra kravet om lokale lønnspotter til 41 statlige virksomheter, noe som lå tett opptil Akademikernes ønske om mer lokal lønnsdannelse.

Håper på mer til likelønnstiltak

De tre største sammenslutningene synes dermed å ha vunnet fram med kravet om at pengene i stor grad skal fordeles sentralt.

Les også: Skattepengene kan la vente på seg

Arbeidstakerorganisasjonene har fremdeles et håp om at regjeringen vil legge enda mer penger på bordet til likelønnstiltak, utover det generelle tillegget.

Selv om partene nå er mer optimistiske, vil meklingen trolig fortsette til torsdag morgen. Det vil ta tid å studere utkastet til skisse fra riksmeklingsmannen, og det kan bli aktuelt med nye runder.

Streikefare for kommuneansatte

Hvis det nå går mot løsning for de statsansatte, vil dette være positivt for de som sitter og mekler om kommuneoppgjøret.

Løsningen her kan imidlertid være lenger unna, og streikefaren i kommuneoppgjøret kan ennå ikke avblåses.

Da meklingen startet ble imidlertid streikefaren regnet for å være vesentlig større i kommunene enn i staten.

Les også: Streiken vil ramme studentene

Vanlig drift fram til et brudd

Meklingen er nå flere timer på overtid. Blant de 30.000 som forbereder seg på streik er førskolelærere, lærere, sykepleiere, politi og fysioterapeuter.

Disse vil gå på jobb som normalt, helt fram til et eventuelt brudd.

Det betyr at skoler og barnehager holder åpne som vanlig, dersom meklingen fortsatt pågår torsdag morgen - helt til det eventuelt kommer et brudd i meklingen.

Les også: Streik kan gi dårligere yr-varsler

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger