NRK Meny
Normal

Tror flyktninger vil flytte til byene dersom de ikke får jobb

RINGEBU (NRK) I Ringebu venter en enslig ung syrisk mann spent. Med flere syriske venner blir det lettere å bo her, sier Omar Selah. Kommunen vil ta imot 17 flyktninger i år.

Omar Selah

ENSOM SYRER FORELØPIG: Omar Selah kom til Ringebu for et år siden. 21-åringen trives, men gleder seg til å få flere fra hjemlandet til bygda.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Det er vakkert og flott her, men skal vi trives i Ringebu, må folk få jobb. Uten det flytter flyktningene til mer sentrale strøk, sier Omar

For et år siden kom den gang 20-årige Omar til Ringebu, venneløs og uten familie.

Nå snakker han gudbrandsdølsdialekt, går på skolen, har venner og trener fotball med det lokale laget.

Omar har skaffet seg deltidsjobb på den gamle prestegården.

– Jeg viser besøkende rundt, steker vafler og lager kaffe. Det er fint å ha jobb, sier Omar Selah.

– Men drømmen er å ta utdanning innen bygg og anlegg, og få meg jobb i Veidekke. Da kan jeg bo her midt i Gudbrandsdalen.

Familien er igjen i Syria, og han blir beveget når NRK spør ham om skjebnen deres. En dag håper han at foreldrene og småsøsknene kan komme til Norge.

Nå er han spent på hvor mange flyktninger rikspolitikerne ønsker velkommen til Norge.

De politiske partiene, med unntak av Frp og SV har inngått en avtale om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot. Resultatet av forhandlingene presenteres i ettermiddag i Stortinget.

Åpner bygda

Det er et økonomisk løft å ta imot mange flyktninger samtidig. Mange kommuner sliter med å skaffe flyktningene bolig, slik NRK har omtalt de siste dagene.

Men i Ringebu er de trygge på at de greier å skaffe bolig og støtteapparat til de 17 de flyktningene kommunnen skal ta imot i år og 15 neste år.

Ordfører Erik Odlo( SP) i Ringebu

ÅPNER BYGDA: Ordfører Erik Odlo i Ringebu ønsker å ta imot 15 syriske flyktninger i år og 15 neste år, fem mer årlig enn staten har bedt om.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Mye skal på plass

I rådhuset jobbes det på spreng med å skaffe syrerne bolig, skoleplass og fastlege.

Kommunen er i gang med å ansette flere for å få et støtteapparat rundt de 17 flyktningene som vil komme i år.

Maria ElisabethTarow

MER JOBB: Maria Tarkow ønsker syrerne velkommen og håper hun får være lærer for dem.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Det er en vinn-vinn-situasjon for oss. Det følger penger med flyktningene de første fem årene. Så håper vi at flyktningene trives så godt at de bosetter seg for godt og kan forsørge seg selv, sier ordfører Erik Odlo.

– Vi håper få dette til uten at det belaster kommuneøkonomien, sier Odlo.

Med Kvitfjell og Venabygdsfjellet i kommunen er turismen en stor næring. Bedriftene trenger folk, samtidig som unge ringebygdinger flytter fra bygda.

Jarle Lavik

MER SALG: Flere folk i bygda fører til mer arbeid og omsetning for butikkene, forteller Jarle Lavik som driver blomsterforretning i sentrum

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Hus med utsikt

Ringebu har ikke problemer med å skaffe flyktningene bolig, det finnes både kommunale boliger og private utleiere. Det er også mulig at nye flyktningboliger blir bygget.

De første syrerne som kommer til Ringebu er en familie på seks. De skal bo rett utenfor sentrum. Nærmeste nabo er en afghansk familie som kom til bygda for tre år siden.

Nabo til syrere, Ringebu

HER SKAL SYRISKE FAMILIEN BO: Huset er ledig og naboen Azimi som selv er flyktning fra Afghanistan ønsker en ny barnefamilie velkommen i nabolaget. Marte Brunæs Torgersen og Torgeir Aanes jobber med flyktninger i kommunen.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Fra vinduene kan syrerne nyte utsikten mot lågen, åser og fjell. Men vakker natur er ikke nok for å trives.

I gågaten treffer NRK folk som er positive til at kommunen som teller 4000 innbyggere skal få flere flyktinger. Det vil føre til både økt handel og aktivitet i landsbyen.

– Sørger kommunen for skikkelig integrering, ønsker vi dlyktningene velkommen, sier Jarl Lavik som driver blomsterforretning.

– Både kommunen og næringslivet må stå på for at de nye får jobb og at folk får lært seg norsk skikkelig, sier Omar engasjert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger