Tror flere vaksinerte i Europa vil reise til Norge nå

Når Norge blir del av EUs løsning for koronasertifikater torsdag, kommer det flere utlendinger til Norge, tror helseminister Bent Høie (H).

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– I Europa er det mange som er fullvaksinert, spesielt pensjonister. De er glad i å reise til Norge, sier helseminister Bent Høie onsdag.

Fullvaksinerte og tidligere koronasyke med et gyldig koronasertifikat kan entre Norge uten karantene, testkrav og innreiseregistrering.

– De er hjertelig velkomne så lenge de kan dokumentere det med et digitalt koronasertifikat eller en løsning med QR-kode som vi kan kontrollere, fortsetter han.

Dette gjelder foreløpig innbyggere i disse landene: Østerrike, Bulgaria, Belgia, Kypros, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Island, Polen og Latvia.

– Planlegg ferien etter vaksinetimen

Høie sier at vaksinen er vår vei ut av pandemien, og understreker viktigheten av at så mange som mulig møter på vaksinetimene sine.

– Vi er helt avhengige av at så mange som mulig lar seg vaksinere. Det er det viktigste vi gjør i sommer, er derfor å møte opp til vaksinetimen, sier Høie.

Høie, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og FHI-direktør Camilla Stoltenberg orienterer pressen onsdag.

– Deltavarianten kan bli dominerende i juli

Antall tilfeller av delta-varianten av koronaviruset har økt fra 50 tilfeller i uke 21, til totalt 240 tilfeller til og med uke 24. Det melder FHI i sin ukesrapport for uke 24.

– Delta kan bli den dominerende varianten i juli i Norge, sier Høie.

Han sier at nå som samfunnet er mer åpent, møter vi flere mennesker.

– Da blir det mer krevende å drive smittesporing etter lokale utbrudd. Derfor vil jeg oppfordre til å laste ned smittestopp-appen, slik at du bidrar til å gjøre arbeidet med smittesporing enklere, sier Høie.

– På denne måten unngår vi å ta tunge tilbakesteg, som Storbritannia måtte forrige uke.

Første uke uten dødsfall

I forrige uke ble det ikke registrert noen koronadødsfall. Det er første uke uten koronadødsfall siden oktober i fjor.

Det viser foreløpige tall, skriver Folkehelseinstituttet i sin nye ukerapport som ble lagt fram onsdag.

Ikke siden uke 42 i fjor er det registrert hele uker uten koronaassosierte dødsfall.

Totalt er det til nå registrert 792 koronadødsfall i Norge.

– Oppslutning vår med vaksinering må være i verdensklasse. Det er gledelig at folk stiller opp og ønsker vaksine. 52 prosent over 17 år er nå vaksinert, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Løsning med koronasertifikat

I morgen, torsdag 24. juni, vil det norske koronasertifikatet bli en del av EUs løsning, og langt flere vil kunne reise inn og ut av Norge uten karantene.

Nordmenn som ikke bruker PC, mobiltelefon eller nettbrett, kan bestille og få tilsendt koronasertifikatet, opplyser regjeringen.

De som ikke har anledning til å bruke det digitale sertifikatet kan ringe til Helfo og få tilsendt et sertifikat i posten, sier Høie.

Nakstad: Kappløpet går riktig vei

Nakstad sier kappløpet mot viruset går i tre riktige retninger.

– Folk gjør god egeninnsats. De holder seg hjemme hvis de er syke. 100.000 testes hver uke. Folk er flinke til å holde en-meters-avstanden. Og nå får vi hjelp med at sommeren kommer og man kan være ute der det er lavere risiko, sier Nakstad.

– Vi har et godt TISK-apparat. Testing er fremdeles viktig, men vi håper isolasjon er mindre viktig, sier Nakstad.

Han sier de er fremdeles avhengig av at folk laster ned smittestopp-appen. Karantene gjelder ikke for fullvaksinerte, og man kan teste seg ut av karantene etter tre døgn.

– Det siste er grensekontroll. Bare 0,1 prosent tester positivt på grensen. Men vi må være varsomme ettersom vi ser deltavarianten spre seg i flere land, sier Nakstad.

Han sier de holder godt øye med Storbritannia.

– Om det fortsetter slik som nå kan vi vinne kappløpet mot viruset.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 29.07.2021
1 728
Smittede siste 7 dager
25
Innlagte
799
Døde
3 499 174
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger