Tror det vil bli slutt på kommersielle barnehager i Oslo

Rødt har stor tro på at Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne vil gå med på full stans i utbygging av kommersielle barnehageplasser.

Oslo får nytt byråd, et samarbeid mellom MdG, AP og SV. Men de er avhengige av Rødt for å få flertall

TROR PÅ ENIGHET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror det vil bli stans for private barnehager i Oslo. Leder Nikolai Astrup i Oslo Høyre tror det vil gjøre det vanskelig med rask barnehageutbygging.

I dag presenterer de nye byrådspartiene i Oslo sin politikk. Men for å få flertall i bystyret, er partiene avhenging av støtte fra Rødt.

Rødt har tidligere krevd full stans i at private får drifte barnehager i Oslo.

 Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (AP) og Marianne Borgen (SV)

NY ENIGHET: Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap) og Marianne Borgen (SV) presenterer det nye rødgrønne byrådet i Oslo i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Samtidig er Ap, SV og MDG ifølge lekkasjer enige om et barnehageløft og ønsker å opprette 3.000 nye barnehageplasser og gjennomføre to barnehageopptak i året.

Tror på enighet

Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, tror likevel på en enighet mellom partiene.

– Vi har hatt gode samtaler, og har god tro på at vi kommer til å få en løsning. Styret i Rødt skal ta stilling til samarbeidsavtalen i løpet av kvelden, sa Moxnes på Politisk kvarter på NRK.

Bjørnar Moxnes

TRENGER NY KURS: Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, krever forbud mot nye, kommersielle barnehager i Oslo for å støtte det nye, rødgrønne byrådet.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

Forbudet mot kommersielle, private barnehager gjelder de nye barnehageplassene. Det vil si at ideelle organisasjoner fortsatt skal få åpne private barnehager, og at eksisterende barnehager ikke skal legges ned.

– Vi ønsker stopp for mer kommersiell velferd i Oslo, og har sagt at den nye velferden skal bygges ut av kommunen og ideelle virksomheter. Pengene vi betaler i skatt skal gå til felles velferd, og ikke til privat profitt, sier Moxnes.

– Helt nødvendig med private

Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, mener det vil bli vanskelig å bygge ut 3.000 barnehageplasser dersom ikke de private får bidra.

– Selv SV mente det var helt nødvendig å tillate private aktører dersom man skulle klare å oppnå full barnehagedekning. De private er et viktig supplement fordi de gjør det mulig å bygge flere barnehager raskere, sier Astrup.

– Private scorer høyere

Byråd for samferdsel og miljø fra Venstre i Oslo, Guri Melby, sier private barnehager har scoret høyere på brukerundersøkelser enn kommunale barnehager.

– Jeg tror foreldre ikke er opptatt av hvem som tjener penger på barnehager, men kvaliteten på barnehagen. Ved å fjerne private barnehager fjerner man et verktøy for å få best mulige velferdstjenester til en rimeligst mulig penge, sier Melby.

Moxnes sier det kan bli stans i privat utbygging av også andre av Oslos velferdstjenester, som for eksempel sykehjem.

– Det ligger mer i avtalen mellom Rødt og de andre partiene enn barnehagene, sier Moxnes.

Hva mer enn barnehager avtalen inneholder, vil ikke Moxnes ut med før senere i dag.

SISTE NYTT

Siste meldinger