NRK Meny
Normal

Tror 100–150 lensmannskontorer blir lagt ned

Søndagens forlik om politireform vil føre til at mellom 100 og 150 lensmannskontorer blir lagt ned, tror parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad.

Anders B. Werp (H) og Marit Arnstad (Sp) debatterer konsekvensene av politireformen.

Se debatten om politireformen her.

Forliket om ny organisering av politiet mellom regjeringspartiene, Venstre, Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet fører til at antall politidistrikter fra dagens 27 til 12.

Samtidig er det ingen som kan si noe sikkert om hvor mange av dagens 354 lensmannskontorer som vil overleve politireformen.

– Senterpartiets spådom er at det vil legges ned mellom 100 og 150 lensmannskontorer, sa Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad i Politisk kvarter på NRK i dag morges.

Marit Arnstad

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, frykter at politireformen blir en sentraliseringsreform.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Senterpartiet var med i forhandlingene om et forlik rundt politireformen, men valgte å ikke gå med på forliket fordi de mente at det snarere er en sentraliserings-reform.

– Dette er den tredje politireformen vi har på 20 år. Hver gang har det endt med en sentralisering av politiet, sier Marit Arnstad.

Tror ikke på klagerett

Forslaget som flertallet av partiene på Stortinget har blitt enige om innebærer at kommunene skal få en mulighet til å klage dersom deres lensmannskontor blir besluttet lagt ned.

Politidirektoratet har tidligere foreslått å legge ned 144 lensmannskontorer og Arnstad har liten tro på at klageretten vil virke i praksis.

– Det er fortsatt Politidirektoratet som skal utforme dette. Det kommunene blir gitt er en klagerett. Den klageretten tror jeg det ikke vil være stort innhold i, sier hun.

Stengt på kveldstid og i helger

Anders B. Werp

Anders B. Werp (H)

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Høyres stortings-representant Anders B. Werp er en av hovedarkitektene bak forliket. Han anklager Senterpartiet for å drive politisk detaljstyring av politiet.

– Hvis Senterpartiet vet bedre hvordan norsk politi skal organisere seg enn det som det politifaglige tilsier blir jeg bekymret, sier Werp.

Werp viser også til at det å ha et lensmannskontor ikke nødvendigvis betyr at det er politi til stede.

– Av de 354 lensmannskontorer vi har i dag er 96 prosent stengt på kveldstid og i helgene, sier Anders B. Werp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger