NRK Meny
Normal

Trond Giske «go'blunker» til KrF

Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske vil ikke mase på KrF, men lokker til samarbeid ved å understreke sakene de er enige i og lover dem en annen retorikk i asylsaken.

Ap-nestleder Trond Giske trekker frem de politiske områdene Ap og KrF er enige og lover en annen retorikk i asylpolitikken.

Både Høyre og Arbeiderpartiet kjemper om Kristelig Folkepartis gunst.

Halvannet år før stortingsvalget åpner nemlig flere KrF-topper for et samarbeid med Arbeiderpartiet i neste stortingsperiode.

Arbeiderpartiet har flere ganger fridd åpenlyst til KrF. Det ser det ikke ut til å bli mindre av.

– Jeg sitter her og go'blunker til KrF, sier Trond Giske smilende i NRKs Politisk kvarter.

– KrF og Ap styrer sammen

Han understreker at KrF selv skal bestemme samarbeidsretning, men minner om at de to partiene har fast følge en rekke steder i landet.

– I 14 av 16 fylker styrer vi nå sammen med KrF eller Venstre – eller begge to. Langs kysten, som er KrFs hovedregion, styrer vi sammen med KrF fra Finnmark i nord helt rundt til Aust-Agder og Telemark, påpeker Giske.

– Dette forandrer samarbeidskonstellasjonene lokalt, og det skaper tillit mellom Arbeiderpartiet og sentrum.

KrF er i gang med en strategiprosess i partiet med tanke på hvem de vil søke samarbeid med etter stortingsvalget neste år.

Tre av fire fylkesledere i KrF sier til NRK i dag at de mener det er lettere å nærme seg Arbeiderpartiet nå som de ikke er bundet til et rødgrønt regjeringsalternativ med SV.

– Vi kommer ikke til å henge over KrF og mase på dem. Vi kommer til å presentere vår alternative politikk til regjeringen. Vi sier nei til at det store prosjektet er 22 milliarder kroner i skattekutt, og det gjør også KrF i sine alternative statsbudsjett, minner Giske om.

– Vi vil ha en mye bedre satsing på distriktene, eldre, skole og omsorg. Og så vil vi gjerne få en annen retorikk og ordbruk i asylpolitikken.

Nestleder i KrF Olaug Bollestad sier KrFs støtte koster politiske seire.

Høyre håper verdisaker avgjør

Flere av KrFs fylkestopper NRK har snakket med, peker på nettopp retorikken som noe av grunnen til at de ikke ønsker å forlenge samarbeidet med Frp.

Over halvparten av fylkeslederne er negative til en ny periode som støtteparti for en regjering med Frp. Seks sier klart nei, ingen svarer klart ja til fire nye år.

– KrF er en lojal samarbeidspartner, mener likevel Henrik Asheim, stortingsrepresentant for Høyre.

Han gir ikke opp håpet om å bevare samarbeidet med KrF.

– KrF er et parti som er opptatt av verdisaker. De kan ikke kjøpes for penger i Stortinget. I verdispørsmålene mener jeg det er en stor avgrunn mellom KrF og SV, som vil ha innflytelse på en regjering mot venstresiden. Jeg forstår at KrF har en runde nå, men jeg tror og håper at måten KrFs verdisaker blir behandlet på, avgjør hvilken vei de går.

Henrik Asheim, stortingsrepresentant for Høyre, etterlyser at Ap avklarer hvem de vil styre sammen med, og hva de må gi SV og MDG for å få deres støtte.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger