Prins Charles og hertuginne Camilla fikk kongelig velkomst

Prins Charles og hertuginne Camilla fikk en kongelig velkomst da de innledet sitt offisielle besøk i Norge.

Video Tronarvingene fikk kongelig velkomst

Prins Charles og hertuginne Camilla ble møtt på Gardermoen av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Prinsen av Wales og hertuginnen av Cornwall er på offisielt norgesbesøk for første gang.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tok imot prinsen av Wales og hertuginnen av Cornwall på Gardermoen militære flyplass tirsdag formiddag.

Prins Charles gikk ned flytrappen først, etterfulgt av Camilla, og de håndhilste først på en smilende kronprins Haakon.

De britiske tronarvingene besøker Norge for å markere dronning Elisabeth IIs diamantjubileum. Kronprins Charles var kledd i dress og hertuginnen kledd i sort fra topp til tå.

Video Prins Charles legger ned krans

Kong Harald og Prins Charles inspiserte Kongens garde og la ned en krans på Akershus festning tirsdag 20. mars.

Dette er første gang prins Charles og hans kone Camilla sammen kommer på offisielt besøk til Norge. De skal være på norsk jord i to dager. Tirsdag vil de være i Oslo, og på onsdag tilbringer de dagen i Bergen.

Med det følger et tettpakket program. Den offisielle delen av besøket starter med kransenedleggelse ved nasjonalmonumentet på Akershus festning.

Kort tid etter skal de møte statsminister Jens Stoltenberg i statsministerboligen.

Skal møte Utøya-overlevende

Så skal prinsen og hertuginnen til Nobels Fredssenter for å møte ti overlevende fra Utøya, i tillegg til andre ungdomsledere fra norsk organisasjonsliv.

Eskil Pedersen forteller at prinsen og hertuginnen ønsker å høre hvordan det går med de overlevende og hvordan de tar hverdagen tilbake.

– Det er veldig hyggelig at medlemmer av den britiske kongefamilien vil vise en form for omsorg. Det var et ønske fra dem selv, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NRK.no.

Tronarvingene skal også se på kongeutstillingen på Kunstindustri-museet. Tirsdagen avsluttes med offisiell middag på Slottet, hvor også kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid deltar.

Video Prins Charles møtte Utøya-ungdom

På Nobels fredssenter i Oslo møtte britiske prins Charles ungdom som overlevde terroren på Utøya 22. juli 2011.

Til Bergen

På besøkets andre dag skal tronarvingene besøke Bergen for å overvære en konsert i Håkonshallen. Et besøk om bord på det britiske marinefartøyet HMS «Liverpool» inngår i programmet.

Dronning Sonja og hertuginne Camilla skal sammen besøke Granebo naturbarnehage i Bergen.

Etter to dager i Norge fortsetter de til Sverige og Danmark. Senere reiser de blant annet til Australia, Canada, New Zealand, Papua New Guinea og øyene i den britiske kanal i anledning dronningens 60 år på tronen.

SISTE NYTT

Siste meldinger