Trolig påstand om forvaring

Aktor i Lommemann-saken legger i dag ned påstand om hva som er passende straff for Erik Andersen. Alt går i retning av at han vil ha forvaring.

Statsadvokat Per Egil Volledal.

Statsadvokat Per Egil Volledal avslutter i dag aktoratets prosedyre i Lommemann-saken.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Aktor i Lommemann-saken avslutter sin prosedyre i dag. Han vil oppsummere de ulike postene på tiltalen og til slutt legge ned påstand.

Aktoratet ved statsadvokat Per Egil Volledal sa under starten av prosedyrene i går at det er sikker på at det ikke finnes noen copycat .

Har varslet forvaring

Allerede i tiltalebeslutningen varslet statsadvokaten at det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaring. (Se faktaboks til høyre)

Forvaring vil si fengsel på ubestemt tid fordi påtalemyndigheten på et senere tidspunkt kan be retten forlenge soningen hvis man mener at gjentakelsesfaren fremdeles er stor.

– Det som taler for forvaring er forholdet til å verne samfunnet og gjentagelsesfaren. Dette vil kunne begrunne en forvaringspåstand, sa Volledal til NRK i går.

Volledal presiserer at Andersen kan idømmes forvaring til tross for at han ikke er dømt tidligere, her er det gjentagelsesfaren som står sentralt.

Det er tre vilkår må oppfylles for å dømme noen til forvaring; alvorlig forbrytelse, nærliggende fare for gjentakelse og samfunnsvern.

Spesiell sak

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken.

Foto: Tegning: Ester Bjørneboe

Statsadvokaten har tidligere sagt at han aldri vært borti en lignende sak med et så stort omfang.

– Det er så mange gutter som er blitt misbrukt. Slik sett vil denne saken sette spor etter seg uansett, sa Volledal.

Volledal har selv tatt ut tiltalen mot Andersen. Politiet mener Andersen står bak 68 overgrep mot 66 unge gutter, fra voldtekt til forsøk på seksuell omgang.

De fleste tiltalepostene går ut på at Andersen har prøvd å få unge gutter til å stikke hånda ned i hans fôrløse lomme slik at de kom i kontakt med hans penis.

Andersen sa til retten før den tok påskeferie at han var skamfull over det han hadde gjort.

– Jeg er skamfull over det jeg har gjort , og jeg kommer til å gå i terapi helt til terapeuten kaster meg ut. Men retten må tro meg på at jeg aldri vil gjøre overgrep igjen, sa Andersen da.

Utelukket «copycats»

– Vi vet mer sikkerhet at det ikke finnes noen «copycats». Det har politiet brukt mye tid på å finne ut. Politiet har også sett på om Erik Andersen har alibi for noen av de forholdene som ikke står på tiltalen, og det hadde han ikke. Man har ikke noen indikasjon på en annen gjerningsmann. Politiet har lett lenge og mye og med mange folk, sa Volledal til NRK i går.

Om Andersen som overgriper sa Volledal dette:

– Dette er en person som handler iskaldt, han er målrettet, beregnende og kynisk.

– Hukommelsen hans er selektiv, han husker mer etter hvert og han husker mer etter hvert som har lest dokumenter. Det tolker jeg dit hen at han tilpasser forklaringen sin til det som er av bevisførsel ellers, sa Volledal.

I morgen holder bistandsadvokatene sin prosedyre, fredag begynner forsvarer sin prosedyre. Det er ventet at sluttprosedyrene avsluttes tirsdag neste uke, og at dom faller i mai/juni. Lommemann-saken har pågått siden starten av november.

NRK.no følger rettssaken.

SISTE NYTT

Siste meldinger