NRK Meny
Normal

Trolig ingen klimagaranti

Regjeringen kommer trolig til å ha en ambisjon om å oppnå  to tredeler av klimakuttene på hjemmebane, men uten å gi noen garanti om at målet nås.

 

Klima
Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Forhandlingene mellom regjeringspartiene om klimatiltakene her hjemme har lenge stått stille, og meldingen om sektorvise klimahandlingsplaner er blitt utsatt flere ganger.

De siste dagene har partene imidlertid kommet nærmere enighet, og en av grunnene skal være at de er enige om å sette en ambisjon om at to tredeler av kuttene skal tas hjemme. Men dette skal ikke være noe absolutt mål.

- Prosenter ikke viktig

- Om det blir 40, 50 eller 60 prosent er ikke så viktig, sier Eva Kristin Hansen, en av stortingsrepresentantene i Arbeiderpartiet som tydeligst har gått imot partiledelsen og tatt til orde for  to tredels kutt hjemme.

- Nå får vi gå gjennom de ulike sektorene og se på hvilke utslipp vi kan kutte her til lands, så ender vi opp på et tall. Jeg ønsker at det skal være  to tredeler, men har ikke tenkt å diskutere kommaer, sier hun.

Ingen absolutter

Og etter det NRK erfarer er sentrale krefter i både SV og Senterpartiet også villige til å gå bort fra et absolutt krav om to tredeler, og Jens Stoltenberg skal være villig til å la  to tredels kutt hjemme være en ambisjon i klimameldingen.

De siste dagene har det vært flere møter i regjeringens underutvalg, og fredag morgen er stortingsgruppene til de rødgrønne partiene innkalt til orientering om klimameldingen.

Trolig gjenstår det nå å bli enige om tiltak som sørger for at en vesentlig del av kuttene tas hjemme. Den største striden vil trolig stå rundt utfasing av oljefyrer i boliger, offentlige bygg og næringsbygg og elektrifisering av oljesokkelen.

(NRK)

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger