Hopp til innhold

Trodde terror-risiko var lavere i ørkenen

Statoil vurderte risikoen for terrorangrep i ørkenen som lavere enn i resten av Algerie, viser en intern risikorapport fra oktober 2010.

Statoil vurderte terrorisikoen i de olje- og gassproduserende områdene i ørkenen i Algerie som mindre enn andre steder i landet.

SE VIDEO: I områdene i ørkenen i Algerie, hvor Statoil produserer olje og gass, var risikoen middels. Det viser en Statoil-rapport fra 2010 som NRK har fått se.

I områdene i ørkenen hvor det produseres olje og gass var risikoen middels, viser rapporten som NRK har fått se.

«Sikkerhetsrisikoen er lavere i områdene hvor Statoil er til stede ... i de oljeproduserende områdene i ørkenen er den middels», heter det i rapporten.

Fem norske ansatte ved Statoil-anlegget In Amenas har fortsatt status som savnet etter terrorangrepet i forrige uke.

– Har vurdert fortløpende

Bård Glad Pedersen

HELHETLIG: – Vi gjør mer helhetlige vurderinger av sikkerheten, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til NRK.

Foto: Lucien Mucian / NRK

Statoil kan ikke bekrefte om de har gjort lignende rapporter for å vurdere sikkerhetssituasjonen etter Gadaffis fall i Libya i 2011.

– Rapporten du viser til, er en overordnet politisk vurdering av forhold som også kan påvirke sikkerheten. Vi gjør mer helhetlige vurderinger av sikkerheten, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til NRK.

– Men lagde dere en rapport også etter at Gaddafi falt i Libya i 2011?

– Vi har vurdert dette løpende. Vi har hatt grundige, helhetlige gjennomganger også etter den arabiske våren, forteller Pedersen.

– Alarmklokkene burde ha ringt

Etter at opprøret i Libya kulminerte med Gaddafis fall høsten 2011, var terrortrusselen i området langt større. Store mengder våpen var i omløp og fant lett veien til Algerie.

Professor Øystein Noreng, BI

LIBYA-KOBLING: – Våpnene har kommet fra Libya og at disse gruppene har hatt støtte derfra, sier professor Øystein Noreng.

Foto: Lucien Mucian / NRK

– Da Gaddafi ble jaget fra tronen i Libya, burde alarmklokkene kanskje ha ringt i Statoil. Da ble Libya et anarki med mye våpen og mange forskjellige grupper, sier Øystein Noreng, professor ved Handelshøyskolen BI, til NRK.

Han viser til at In Amenas anlegget ligger nokså nært grensen til Libya.

– Det er klart at disse våpnene har kommet fra Libya og at disse gruppene har hatt støtte derfra, tror Noreng.

– Kan svekke sikkerheten

Pedersen i Statoil sier at Statoil ikke kan fortelle åpent hvilke tiltak de satte i verk på sikkerhetssiden etter Libya-krigen.

– Vi vurderer disse spørsmålene løpende, og iverksetter tiltak. Men det å fortelle hvilke tiltak vi iverksetter kan i seg selv svekke sikkerheten, så det kan vi ikke gjøre, sier Pedersen.

AKTUELT NÅ