Hopp til innhold

Trine Skei Grande: – Det er ikke alle som passer på et treningsrom

Norsk friluftsliv får 50 prosent mer fra spillmiddelpotten til Norsk Tipping enn i fjor. – Vi vil ikke være med på at det skal være en konkurranse om verdien av gode formål, sier Idrettsforbundet.

Trine Skei Grande vil gi mer penger til norsk friluftsliv

MER TIL FRILUFTSLIV: Kulturminister Trine Skei Grande prioriterer friluftslivet når spillmidlene fordeles i dag.

Foto: Gunnar Bratthammer

Kampen om spillmidlene til norsk idrett er i gang.

Og fredag ble det klart at kulturminister Trine Skei Grande (V) vil doble norsk friluftslivs del av spillemiddelpotten. En pott som totalt er på 2824,8 millioner kroner til idrettsformål.

– Det er ikke alle som passer inn på et treningsrom, mange synes det er lettere å gå en tur. Norsk friluftsliv har utviklet seg i en positiv retning, og blitt bedre på å få flere ut. Derfor synes jeg det er viktig å gi dem en økning. Vi trenger mer friluftsliv, mer fysisk aktivitet og mer tilrettelegging for å få det til, sier Grande til NRK.

På grunn av et rekordstort overskudd fra Norsk Tipping er potten på 227 millioner kroner mer enn i fjor.

Kulturministeren vil styrke norsk friluftsliv

AKTIVITET FOR ALLE: Trine Skei Grande er opptatt av å tilrettelegge for mer friluftsliv og fysisk aktivitet for alle.

Foto: Gunnar Bratthammer

– Prioriterer friluftsliv høyt

Friluftslivstiltak for barn og ungdom får 36 millioner kroner av årets pott, som er en dobling fra i fjor. Kulturministeren gir også 27 millioner kroner til merking av løyper og overnattingshytter i fjellet. En økning på 8 millioner fra 2017.

– I overskuddet av tippemidlene har vi prioritert friluftslivet ganske høyt nå, men det kommer til å være mange millioner til idretten fremover også. Det skal være et godt grunnlag for nye Klæboer, forsikrer kulturministeren.

– Har idretten gjort en for dårlig jobb med å inkludere alle?

– Nei, idretten er kjempegode til å inkludere mange, men det er ikke alle det passer for. Da må vi sørge for at vi har et samfunn der alle får muligheten til å være fysisk aktiv på den måten de ønsker. Også tror jeg det å gå i naturen gir noen ekstra verdier.

– Håper de kan glede seg med oss

Generalsekretær i Norsk friluftsliv, Lasse Heimdal, jublet da han fikk beskjeden av kulturministeren torsdag.

– Dette er fantastisk og betyr enormt mye for dem som er engasjert i friluftsliv. Vi har 5000 lag og foreninger innenfor friluftsliv i Norge, som vi nå kan styrke, sier Heimdal til NRK.

Trine Skei Grande gir mer penger til norsk friluftsliv

FANTASTISK: Generalsekretær i norsk friluftsliv, Lasse Heimdal, sier de vil bygge flere hytter og styrke arbeidet med frivillige.

Foto: Gunnar Bratthammer

– Hva tror du idretten sier om at dere får en større del av kaka neste år?

– Jeg håper og tror at de gleder seg sammen med oss. Både idretten og friluftslivet gjør en kjempejobb med å aktivisere barn og unge, det er et samarbeid jeg håper vi kan styrke.

Generalsekretæren forteller at de skal bruke pengene på å investere i mer frivillighet og flere hytter.

– Bekymret for idrettsanlegg

Norsk idrettsforbund forteller at de heier på norsk friluftsliv, men at de også er bekymret for at stadig flere gode formål får penger fra spillemidlene – på bekostning av idretten.

Per Tøien

BEKYMRET: Per Tøien i Idrettsforbundet er bekymret for at flere gode formål får penger på bekostning av idretten.

Foto: NRK

– Det er helt åpenbart at friluftsliv er et godt formål, vi samarbeider med norsk friluftsliv og vi heier på friluftsliv. Men det bevilges ingen nye penger, det tas fra et godt formål til noe annet. Vi vil ikke være med på at det skal være en konkurranse om verdien av gode formål, sier idrettspolitisk rådgiver i Idrettsforbundet, Per Tøien.

– Når kulturministeren omfordeler spillmidlene til idrettsformål, er vår bekymring at det går på bekostning av det store etterslepet på anleggsbygninger. Spillemidlene er den eneste nasjonale bidragsyteren til bygging av nye anlegg, legger han til.

– Vi skulle ønske at det fantes andre kilder for finansiering av friluftsliv, som ikke går utover idrettsformål, sier Tøien.

AKTUELT NÅ