Hopp til innhold

Trine Skei Grande vil fortsatt ha blågrønn regjering: – It ain't over till the fat lady sings

Leder for de fire ikke-sosialistiske partiene sitter nå i samtaler i Statsministerboligen. Venstre-leder Trine Skei Grande vil fortsatt kjempe for en blågrønn regjering, mens KrF-leder Knut Arild Hareide innser at det kan bli vanskelig.

Det er fortsatt håp om blågrønn regjering, sier Venstre-lederen.

– Mitt mandat som jeg fikk fra mine velgere, er å kjempe for en blågrønn regjering. Da må vi sørge for at vi har noen runder på akkurat det, sier Trine Skei Grande på vei inn i Statsministerboligen.

Grandes ønske om en regjering bestående av Venstre, KrF og Høyre er imidlertid blitt avvist som urealistisk av Frp-leder Siv Jensen.

– It ain't over 'till the fat lady sings, svarer Grande til det.

Dette er den andre gangen lederne for de fire partiene møtes til samtaler etter valgseieren. Som forrige gang er det også i kveld snakk om samtaler, ikke formelle forhandlinger.

Utenfor Statsministerboligen står demonstranter fra Natur og Ungdom som kjemper for et nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Grande gikk rett bort til demonstrantene de hun ankom Statsministerboligen.

– Vi trenger noen som heier på oss inn i dette møtet, sier hun.

Ønsker KrF med på laget – men vil først og fremst jobbe for gjennomslag

Siden Venstre på valgnatten akkurat karet seg over sperregrensen, har det vært både spenning og forvirring rundt hvordan partiet vil stille seg til regjeringsforhandlingene.

Tidligere i dag var Grande i møte med Venstres landsstyre. Konklusjonen etterpå var klar: Venstre ønsker en blågrønn regjering, og partiflertallet vil ha KrF med som en løsning.

Dette gjentar Grande på vei inn til møtet i Statsministerboligen, men understreker også at hun vil jobbe for politisk gjennomslag i saker som er viktige for Venstre.

– Nå skal jeg inn til de andre partilederne og melde tilbake hva som var meldingen fra Venstres landsstyremøte. Det var først og fremst å jobbe for et oljefritt Lofoten og Vesterålen, gode klimaløsninger, flere jobber og en skole som alle unger blir sett i, sier hun.

På landsstyremøtet hadde partilederen fått stor tillit til regjeringsforhandlingene, men den gjennomgående tonen hadde vært at partiet ønsker å samarbeide KrF for å presse politikken inn mot sentrum.

Trine Skei Grande på vei inn til møte i statsministerboligen med de andre borgerlige partilederne

HEIET: – Vi trenger noen som heier på oss inn i dette møtet, sa Venstre-leder Trine Skei Grande etter å ha fått et skjerf fra demonstrantene fra Natur og Ungdom, som sto utenfor Statsministerboligen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hareide: – Jeg ser at en blågrønn regjering er krevende

Mens Grande møtte Venstres landsstyre i dag, har KrF sitt landsstyremøte først i morgen.

Knut Arild Hareide har tidligere gjort det klart at KrF ikke vil være et støtteparti for en FrP-regjering.

Da han ankom Statsministerboligen i kveld, sa han at både politikk og regjeringsalterntiver kommer til å prege kvelden.

– Jeg synes det er helt naturlig at de partiene som har pekt på Erna Solberg som statsminister, møtes. Så vet vi at det er to regjeringsalternativer. Vi har vårt ønske om en sentrum-Høyre-regjering, og så må vi lytte til de signalene som kommer fra Høyre og Frp, sier Hareide.

– Jeg ser også at en blågrønn regjering er krevende, men det er et naturlig tema i kveld. Jeg er uansett glad for disse samtalene.

KrF-leder Knut Arild Hareide blir intervjuet på vei inn til Statsministerboligen

POLITIKK OG REGJERINGSALTERNATIVER: KrF-leder Knut Arild Hareide så frem til samtalene med de andre partilederne på borgerlig side i kveld. – Politikk kommer til å prege denne kvelden, og så er det naturlig at vi snakker om regjeringsalternativene.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Politisk gjennomslag veier tyngst

Venstre har ikke vært utydelig på at det er politisk gjennomslag som veier tyngst for dem i forhandlingene. Om dette blir i regjering eller gjennom en samarbeidsavtale kan derimot Grande fortsatt ikke svare på.

– Utgangspunktet er at vi vil i regjering, men dette avhenger av at vi kommer så langt i politikken at den kan forsvares, sa Grande tidligere i dag.

Grande har understreket at det er statsministeren som bestemmer hvem hun vil danne regjering med, men at hun håper Erna Solberg ser hva Venstre har gjort for den tidligere regjeringen.

– Jeg håper hun ser at vi har bidratt til å gjøre denne regjeringen mer populær enn om de hadde vært alene, sa Grande.

Jensen: – Urealistisk

Ingen av Venstre-politikerne NRK har snakket med, ville utelukke et regjeringssamarbeid med Frp.

– Vi skjønner vi må ha med Frp for å få til et borgerlig flertall. Vi snakker gjerne med dem, sier Grande.

Til NTB virker partileder Siv Jensen hakket mindre entusiastisk. Hun påpeker at den blågrønne ideen ikke er ny, men at det er naturlig de fire borgerlige partiene finner frem til en samarbeidsløsning.

– Det er ikke en veldig realistisk tilnærming. Vi har sagt det samme i mange år, som heller ikke er noe nytt, at vi støtter ikke en regjering vi ikke selv er en del av, sier Jensen.

Hun mener det for øyeblikket er uklart hva KrF og Venstre ser for seg, men sier det er å snu ting på hodet å snakke om en blågrønn regjering nå.

– Landet har en regjering som Fremskrittspartiet sitter i. Skal man ha en annen regjering, så må man først felle den som sitter.

.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger