- Loven tar ikke barna på alvor

- Nå må våre folkevalgte snart ta grep. Vi trenger rett og slett en ny lov som tar vold mot barn på alvor, sier en av dem som slåss for sterkere rettssikkerhet for våre svakeste.

Ada Sofie Austegard

Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse

Foto: NRK

Ada Sofie Austegard er leder for Stine Sofies stiftelse , som ble etablert etter barnedrapene i Baneheia i Kristiansand i 2000. Hun er mor til en av de drepte jentene, Stine Sofie.

Ikke overrasket

For henne er det gammelt nytt at vold mot barn straffes mildere enn vold mot voksne . NRK har gjennomgått 75 voldsdommer som har falt i lagmannsrettene de siste ti årene. Foreldre som mishandler småbarn, får de laveste straffene. Se video:

Video nsps_upload_2010_2_1_8_29_1_859.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NRK tok for seg voldsdommene

- Hvis loven gjenspeiler hvilket samfunn vi ønsker oss, så gjenspeiler praksisen at samfunnet synes vold mot barn er mindre alvorlig enn vold mot voksne, sier Ada Sofie Austegard.

NRK har funnet mange eksempler:

Tre søsken på 5, 11 og 13 år ble utsatt for grov vold i ett år. Barna ble slått med tau, sko, belte og truet med kniv, og moren truet med å ta livet av dem. 11-åringen fikk også slag mot hodet og ble utsatt for kvelningsforsøk, som førte til livstruende skader. Retten omtaler hjemmet som et terrorregime. Moren ble dømt til fengsel i 1 år og 3 måneder, og må betale oppreisning på opptil 100.000 kroner.

Frostating lagmannsrett april 2009

En 5 år gammel gutt ble utsatt for grov vold da han bodde hos sin onkel og tante, som feilaktig utga seg for å være hans foreldre. Gutten fikk ribbeinsbrudd, skade på leveren etter harde spark i bryst og magen, og han fikk hevelser etter å ha blitt slått i ansikt og på kropp med en sko. Han ble tatt kvelertak på og fikk brukket armen. Gutten ble dusjet med kaldt vann som straff. Han hadde gjentatte sykehusinnleggelser, blant annet med livstruende skader. Tanten og onkelen ble dømt til 8 og 10 måneders fengsel.

Agder lagmannsrett november 2000

Retten ser ofte på tidligere domsavgjørelser. - Da finner de lave straffer, og urettferdigheten gjentar seg, mener lederen for Stine Sofies stiftelse.

Hun foreslår at de folkevalgte tar for seg hele lovverket på nytt

Høyre og SV er enige

André Oktay Dahl

André Oktay Dahl

Foto: Privat

- Det er helt forferdelig at vold mot barn straffes mildere enn vold mot voksne, sier Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl.

Dahll synes det er spesielt trist at alle vet at det er slik. - Likevel er det ingen som tar konsekvensen av det, og hever straffenivået. Høyre krever en full gjennomgang av kompetansen i hele rettssystemet. De som sitter og bestemmer i norske rettssaler må få mer kunnskaper om vold mot barn, sier han.

Aktar Chaudry, SVs representant i Justiskomiteen, sier at bedre rettssikkerhet for barn har vært oppe til behandling i komiteen flere ganger.

- At vold begås mot barn bør vare straffeskjerpende, ikke formildende, sier Chaudrey.

Vold mot barn kontra voksne

Loven tar vold mot voksne alvorligere

Foto: Grafikk: Marius Lubbe / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger