Hopp til innhold

LO: – Trenger en løsning i lærerkonflikten denne uken

LOs nestleder mener partene i lærerkonflikten må finne en løsning i løpet av denne uken, til tross for dårlig forhandlingsklima. Ansvaret skyver han på Kommunenes Sentralforbund (KS).

Tor-Arne Solbakken

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken mener KS mener ansvaret nå hviler på KS når det gjelder en løsning i lærerkonflikten.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det begynner å haste med en løsning mellom lærerne og KS. Denne uken var det planlagt et stormøte mellom partene i lærerkonflikten, men det ble det ikke noe av. Ingen har noe å si den andre, og LOs nestleder Tor-Arne Solbakken mener det er for galt at det ikke jobbes enda bedre politisk for å unngå opptrappingen av skolestreiken ved skolestart.

– Nå nærmer vi oss skolestart, og tidspunktet for en eventuell opptrapping av en streik som til nå har gått stille og fredelig for seg. For at partene skal kunne komme frem til en løsning før den tid, må arbeidet med en løsning starte nå, sier Solbakken til NRK.

LO er overordnet part i læreroppgjøret da de har to mindre forbund som er involvert.

– KS har ansvaret

Riksmekler Nils Dalseide

Riksmekler Nils Dalseide slår fast at en lærerstreik vil påvirke tusenvis av små og store innbyggere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Frykten er naturligvis en storstreik når skolen starter. Solbakken mener KS må gjøre mer for å forhindre en slik streik for ifølge han ligger ballen i deres hjørne nå. Han mener det har gått prestisje i konflikten.

– Det er ille hvis KS skal kaste lærerne ut i streik bare på grunn av prestisje. En storstreik som dette vil gjøre at småbarnsforeldre ikke kommer seg på jobben fordi skolene er stengt. Det kan de ikke gjøre, nå må KS ta ansvar.

Han sier at KS nå må komme med noe nytt på bordet.

– Det nytter ikke å flikke på det som har vært ute nå. Det forrige forslaget har fått for mye motstand. Nå må man bare legge alt det gamle til side, og begynne med blanke ark. Det er ganske kompliserte saker, derfor er det viktig at man kommer i gang så fort som mulig.

Den politiske ledelsen i KS vil ikke snakke om lærerkonflikten da NRK spurte dem i går.

(Saken fortsetter under videoen)

Gradvis opptrapping av streiken

VIDEO: Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied forteller at det kommer til å bli en gradvis opptrapping av streiken under en pressekonferanse 25. juni.

Vil påvirke tusener

Mandag ble Utdanningsforbundet, lektorlaget og arbeidsgiver KS kalt inn til møte av Riksmekleren for å drøfte konfliktsituasjonen. Partene har fått munnkurv etter møtet, men Riksmekler Nils Dalseide slår fast at en lærerstreik vil påvirke tusenvis av små og store innbyggere.

– I dette tilfelle vil en fortsatt konflikt kunne ramme en tredjepart på en nokså betydelig rolle, og det tilsier med tyngde at vi gjør alt som er mulig og gjøre for å bidra til å finne en løsning hvis partene finner at det er det beste for dem, sier Dalseide til NRK.

Han vil ikke kommentere i detalj hva som ble sagt på mandagens møte, men han hevder det var konstruktivt.

– Vi opplever å ha en god dialog og god kontakt med partene. Det er en god forutsetning for å kunne gjøre noe med konflikten som verserer. Så lenge vi ikke har funnet frem til en løsning vil det alltid være fare for streik.

– Burde partene ta seg sammen nå, og finne en løsning?

– Dialogen vi har hatt med partene viser at de er interessert i å delta i dialogen, og de er interesserte i å lete etter løsninger, men det er vanskelige spørsmål for alle involverte. Jeg ser ingen noen grunn til å bebreide noen for den situasjonen som er. Det saken nå handler om er å komme sammen for å finne en løsning.

Debatt om lærerstreik

VIDEO: Se debatt i Dagsnytt 18 fra 25. juni om lærerstreiken mellom Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied (t.v.), KS-direktør Per Kristian Sundnes og lærer Åge Hvitsten.

AKTUELT NÅ