Hopp til innhold

Trenger 30.000 nye blodgivere

Helsemyndighetene vil at flere trekker opp ermene for å unngå en ny blodkrise.

Elisabeth Rosvold og Anne-Grete Strøm-Erichsen

Elisabeth Rosvold ved Blodbanken i Oslo og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen trenger et fullsatt Holmenkollen med blodgivere for å å nå målet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I dag lar rundt 90.000 nordmenn seg tappe for blod noen ganger i året for å øke saldoen i blodbanken.

Men en nært forestående eldrebølge og den økte andelen operasjoner og inngrep, gjør at myndighetene ser konturene av en blodkrise.

Vil fylle kollen

I dag lanserte blodbanken og helsemyndighetene en ny kampanje for å forsøke å tiltrekke seg nye 30.000 givere. Kampanjen retter seg blant annet mot bedrifter for at de skal legge forholdene til rette for at de ansatte kan gi blod. I tillegg skal en rekke kjendiser stå fram som blodgivere.

For å forsøke å illustrere behovet, ble lanseringen lagt til den nye Holmenkollbakken som har en publikumskapasitet på nettopp 30.000 personer.

– Jeg oppfordrer alle til å sette seg på bommen og ta sats, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på toppen av unnarenna.

– Annenhver nordmann vil trenge blodoverføring en gang i løpet av livet, og vi er derfor nødt til å tenke langsiktig og rekruttere nye, sier helseministeren.

Video BLODGIVER2-060410-SL-191409-SI_SL.mp4

Se video: Trenger flere blodgivere

Opplever frafall

Avdelingssjef ved Blodbanken i Oslo Elisabeth Rosvold forteller at de norske giverne lar seg tappe i gjennomsnitt 2,3 ganger i året. Samtidig er det et visst frafall om sommeren og i influensasesongen.

Tomme hyller ved blodbanken i Oslo

Tomme hyller ved blodbanken i Oslo i sommer.

Foto: Kristin Granbo / NRK
Blodpose (Illustrasjonsfoto)

Norge trenger 30.000 nye blodgivere innen 2015.

Foto: Alexander Schulz / SCHULZ/MAXPPP/MAXPPP TEAMSHOOT
Karen Østrem gir blod ved Ullevål Universitetssykehus

Karen Østrem gir blod ved Ullevål Universitetssykehus.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Vi har kjørt kampanjer også ved tidligere blodkriser. Da har vi fått en del nye givere, men for mange blir det kortvarig. Situasjonen kan bli dramatisk hvis vi nå ikke får rekruttert flere, sier Rosvold til NRK.no.

Blodbanken ringer og sender tekstmeldinger til sine faste givere for å minne dem på å komme tilbake. Men når en blodgiver flytter til et annet fylke blir ikke informasjonen om dem overført til det nye sykehuset.

– Dette handler om kommunikasjonen sykehusene i mellom og er et personvernspørsmål. Vi håper at det skal bli bedre, sier Rosvold.

Ifølge administrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus Siri Hatlen har de opplevd en nedgang i blodgivere på 25 prosent de siste ti årene.

– De fleste kan gi

Samtidig som blodbehovet øker, er det ikke gitt at alle kan donere.

Menn som har sex med menn, innvandrere som kommer fra land sør for Sahara og personer med ulike kroniske sykdommer får i dag ikke gi blod.

Dessuten gjelder en del karanteneregler for personer som har oppholdt seg i utlandet, har piercing og tatoveringer eller har fått en infeksjonssykdom.
Disse karanteneperiodene har en varighet på alt fra 14 dager til et halvt år.

– Men i utgangspunktet kan de fleste gi blod. Jeg ser at vi kanskje kan bli bedre på å informere om hvem som kan gi, sier blodbanksjef Rosvold.

Hun går nå ut med en bønn om blod for å nå målet om 30.000 nye givere innen 2015:

– Du blir en helt og får muligheten til å redde liv, sier Rosvold.

Video Oslos ivrigste blodgiver

Se video: Oslos ivrigste blodgiver

AKTUELT NÅ