Hopp til innhold

Trener seg tryggere på jobb

Akutteamet på Lovisenberg distriktspsykiatriske senter i Oslo får trening i selvforsvar for å takle ubehagelige episoder ute hos enkelte pasienter. – Vi har blitt møtt med øks, sier sykepleier Tatiana Penzo.

Sykepleieren Tatiana Penzo har flere års erfaring med kampsport. Her demonstrerer hun hvordan man kommer seg fri fra et kvelertak.

ØVER: Sykepleieren Tatiana Penzo har flere års erfaring med kampsport. Her demonstrerer hun hvordan man kommer seg fri fra et kvelertak. Kristin Eldhuset spiller pasient.

Øystein Skaare

FORNØYD: Teamleder Øystein Skaare har hatt god nytte av treningen de har fått. – Jeg blir tryggere, sier han.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Det er Penzo selv som står for opplæringen i frigjøringsteknikker, enkle kontrollgrep og selvforsvar. Hun har flere års erfaring med kampsport, og lærer bort noen av teknikkene til kolleger hver torsdag.

Hun understreker at det sjelden er nødvendig å ta det i bruk, men av og til hender det at de møter på aggressive pasienter som er psykisk syke.

– Vi trenger oss ofte på, særlig når det er tvungne legeundersøkelser. Vi er ikke ønska hjem til dem, og da er det sjelden et hyggelig møte hos pasienten. Vi må være obs på ting som kan skje, forteller teamleder Øystein Skaare.

Treningen har gitt utslag

Tatiana Penzo

LÆRER BORT: Tatiana Penzo har flere års erfaring med kampsport. Hver torsdag lærer hun opp kollegene i ulike selvforsvarsteknikker.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

I 2011 begynte opplæringen av hele det distriktspsykiatriske senteret, inkludert det ambulerende akutteamet som består av sykepleiere, psykiatere, sosionom og psykologspesialist. Ledelsen har vært pådrivere, og dette har vist seg å fungere godt.

– Vi er tryggere. Vi er både mye tryggere på oss selv, og mye tryggere på hverandre. Vi jobber i team og da er vi nødt til å stole på hverandre. I tillegg har vi nesten ikke sykefravær i det hele tatt, forteller Penzo.

Teamlederen Skaare mener at arbeidshverdagen har blitt bedre etter at de startet treningen.

– Jeg er tryggere når jeg drar hjem til utagerende pasienter. Jeg har trent på situasjonene før, og jeg vet hva jeg skal gjøre og hva jeg skal se etter. Jeg blir fortsatt redd, men jeg vet hvordan jeg skal håndtere situasjonen, sier han.

Også tidsskriftet Sykepleien har omtalt treningen.

Akutteamet på Lovisenberg DPS simulerer situasjoner som kan oppstå ute hos pasienter. Her spiller sykepleieren Kristin Eldhuset en pasient som ikke vil på sykehus.

SIMULERER: Her spiller sykepleieren Kristin Eldhuset en pasient som ikke vil på sykehus.

Tryggheten smitter over

Lovisenberg DPS dekker bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka og St. Hanshaugen, og har det høyeste antallet pasienter som er dømt til behandling i Norge.

Ofte sliter pasientene med rus, økonomiske vanskeligheter og har flyktningbakgrunn.

– Voldelig atferd utløses vanligvis på grunn av følelser som frykt, forvirring og frustrasjon, og det sliter noen av disse pasientene med, forklarer Penzo.

– Oppfatter de at vi er rolige så blir de automatisk mer rolige selv også.

Mener flere bør få tilbudet

Eli Gunhild Bye

APPLAUDERER: Leder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By tror flere avdelinger ville ha godt utnytte av lignende trening.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Ifølge en rapport fra Arbeidstilsynet utsettes stadig flere arbeidstakere for vold og trusler på jobb. Helse- og sosialsektoren topper lista over de mest utsatte bransjene.

Få team som jobber med å dra hjem til psykisk syke pasienter får lignende trening i selvforsvar. Dette synes leder i Sykepleierforbundet Eli Gunhild By er synd.

– Dette er noe som flere sykehus bør sette i gang. Det er et lavterskeltilbud der man tilegner seg helt konkret kompetanse. Det å øve seg på noe, gjør at man er tryggere hvis lignende situasjoner oppstår, slår By fast.

AKTUELT NÅ