Trekker skadelig barnedrikk

Ringnes stanser produksjonen av barnedrikk som kan være skadelig. Etter NRKs oppslag trekkes også flaskene som allerede er tappet.

Imsdal-vann med jordbær- og banansmak
Foto: Oddvin Aune / NRK

Ringnes stopper produksjonen av Imsdal-vann med banan- og jordbærsmak, fordi drikkene inneholder konserveringsmiddelet benzosyre.

Dette stoffet kan være skadelig for de aller minste barna. Tidligere i dag hadde Ringnes ingen planer om å trekke flaskene som allerede var i salg.

Barns inntak av benzosyre bekymrer myndighetene. Rådet fra Mattilsynet er at barn under tre år ikke skal få i seg drikker med dette stoffet i det hele tatt.

Kan gi redusert vekst

Rådgiver i Mattilsynet, Cecile Blom, sier for mye benzosyre kan være skadelig.

- Man er bekymret for at et høyt inntak av benzosyre kan føre til redusert vekst hos barn, sier Blom.

Ringnes stopper derfor å lage Imsdal Banan og Jordbær. Men det kunstig vannet som allerede er produsert, blir solgt til butikkhyllene er tomme, sier produktutviker Martin Kjekshus i Ringnes.

- I og med at dette er et produkt som ikke er helsefarlig, og det er i tråd med de anbefalinger og retningslinjer som vi følger, så ser ikke vi noen grunn til å trekke produktet fra markedet. Men vi har som sagt stoppet produksjonen og selger ut det vi har, sier Kjekshus.

- Skandaløst

Charlotte Björk Ingul, forsker og legen bak nettstedet barnogmat.no, reagerer på at Ringnes ikke opplyser om at drikken kan være skadelig for de aller minste.

- Det er skandaløst at man bruker et produkt som er helt unødvendig. De har opplysningsplikt, og det må stå på flaska. Hvis man bruker benzosyre, må det stå at det ikke skal brukes av barn under tre år, sier Ingul.

Benzosyre er et helt vanlig konserveringsmiddel som finnes i eksempelvis i leverpostei og ketchup, og små barn kan derfor lett få i seg for mye.

Les også: Åtvarar mot konserveringsmiddel

Rådet fra myndighetene er derfor at barn under tre år ikke skal gis drikke med benzosyre i det hele tatt.

I ettermiddag kom altså kontrabeskjeden fra Ringnes om at de nå også trekker flaskene som er i salg i butikkene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger