Trekker seg fra UNE i protest

Terje Einarsen, ekspert på flyktningerett, trekker seg fra sine verv i Utlendingsnemda (UNE) i protest mot nemndas direktør Terje Sjeggestad.

UNE-direktør Terje Sjeggestad

UNE-direktør Terje Sjeggestad.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Bakgrunnen er at Sjeggestad offentlig har kalt Terje Einarsen for «ukollegial» og «uprofesjonell» fordi han sist måned uttalte seg til Klassekampen om et omstridt vedtak i Utlendingsnemnda .

– Kritikken er en skandale

Leder i Advokatforeningenes prosedyregruppe for asyl- og utlendingsrett, Arild Humlen, kaller Sjeggestads kritikk for en skandale:

– Den type karakteristikker som kommer fra UNE-direktøren, er uspiselige og grenser etter min mening til en skandaløs behandling av medarbeidere, sier advokat Arild Humlen.

Advokat Arild Humlen

Advokat Arild Humlen.

Foto: PER R. LØCHEN / Scanpix

Han reagerer sterkt på at UNE-direktør Sjeggestad i et intervju med Klassekampen sist måned kom med kraftig kritikk av flyktningrettsekspert Einarsen.

Føler seg kneblet

Som følge av kritikken har Einarsen nå trukket seg fra samtlige av sine verv i Utlendingsnemda. Han ønsker ikke å uttale seg til NRK, men NRK kjenner til at Einarsen trekker seg på grunn av det han oppfatter som knebling av egen ytringsfrihet:

– Her er det ikke snakk om å begrense noen ytringsfrihet over hodet, sier Sjeggestad.

Han står fast på at han mener Einarsen var ukollegial fordi han offentlig uttalte seg om et stornemdvedtak i Utlendingsnemnda i februar i år. Det vedtaket åpner for å returnere asylsøkere til Hellas igjen etter at UNE selv i 2008 stanset overføringen av asylsøkere til Hellas på bakgrunn av informasjon om mulige krenkelser av asylsøkeres rettigheter.

Den eneste som stemte mot vedtaket

Som den eneste av nemndas sju representanter, stemte Einarsen i mot vedtaket, som han mener vil kunne føre til brudd på FNs flyktningekonvensjon . Sjeggestad mener Einarsen med sine uttalelser har handlet uprofesjonelt.

– Vi har ikke tidligere opplevd at et legmedlem har gått ut og kritisert kolleger blant legfolk, sier Sjeggestad.

– Einarsens kritikk er knyttet til faglige forhold, mens Sjeggestads kritikk er et rent personangrep som over hodet ikke har noen forankring i en faglig vurdering, sier Humlen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger