Frykter terror – flere lag trekker seg fra Norway Cup

I morgen starter verdens største fotballturnering på Ekeberg i Oslo. Over 30.000 deltakere fra over 50 nasjoner er ventet, men flere velger nå å bli hjemme på grunn av terrortrusselen mot Norge.

Norway cup

Nahom Johannes og Didrik Wolf Vatne har bestemt seg for å reise selv om de er urolige. – Jeg må innrømme at jeg synes det er veldig skremmende. Jeg skjønner hvor alvorlig det er når jeg ser politiet gå rundt med våpen på seg, sier Johannes.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

Sekretariatet på Norway Cup

TREKKER SEG: Sekretariatet i Norway har fått flere avmeldinger fra idrettslag som velger å bli hjemme på grunn av terrortrusselen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Til nå har minst fem idrettslag meldt seg av. Norway Cup sier de ikke har den totale oversikten på antall lag som har trukket seg, før innsjekkingen er over i kveld klokken 22.

Biri idrettslag i Oppland Jenter 16 er ett av lagene som blir hjemme fordi noen av spillerne og foreldrene er litt engstelige etter meldingen om terrorfaren.

– Fotball skal være gøy, og det er ikke noe gøy når man føler seg litt utrygg. Derfor har vi valgt å bli hjemme i år, sier trener Rune Bakke til NRK.

Verdens største fotballturnering på Ekebergsletta begynner i morgen og varer til 2. august, men selve åpningsfesten er i kveld.

Tenåringsidol melder avbud

Isac Elliot

Isac Elliot melder avbud fra åpningskonserten til Norway Cup.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Norway Cup åpnes med en konsert lørdag kveld, og hovedtrekkplasteret skulle være tenåringsidolet Isac Elliot. I ettermiddag fikk arrangør av åpningskonserten, 6.Sans, beskjed om at han avlyste konserten:

«På grunn av omstendigheter knyttet til Isac´s crew , har han desseverre måtte melde avbud til kveldens konsert. Dette er alt vi vi har fått beskjed om inntil videre. Vi avventer eventuell mer informasjon».

– Vi beklager selvsagt at Isac ikke kommer, men det er ingen grunn til å ikke komme på konserten. Det er mange strålende artister som gleder seg til å opptre for dere, skriver Norway Cup på sine nettsider.

LES: Flere lag vurderer å trekke seg

– Hadde gledet seg

Bakke sier at han synes det er leit at det har blitt sånn.

– Jentene har jo gledet seg til dette, så det er leit. Men vi ønsker jo at de skal huske tilbake på Norway Cup som noe gøy, ikke som et sted der de var engstelige for at noe skulle skje, sier han.

Andre lag som trekker seg er ett lag fra Ulvik IL i Hordaland, to lag fra Isfjorden idrettslag i Møre og Romsdal og Grues jentelag 16 i Hedmark.

– Det er på grunn av terrorfaren og alle nyhetsoppslagene som har kommet de siste dagene. Noen spillere og foreldre hadde ikke lyst til å reise og flere synes det ville være ubehagelig å være der, sier lagleder Berit Melsnes i Grue idrettslag.

Siden de er et lite lag med få reserver, ble de nødt til å melde seg av, forteller hun. Avgjørelsen ble tatt i dag tidlig.

Økt beredskap

Cato Løken

– Ekebergsletta er trolig de tryggeste stedet å oppholde seg i Norge, sier sikkerhetsansvarlig Cato Løken.

Foto: Norway Cup/Torbjørn Andersen

– Det er jo trist fordi alle jentene har jo gledet seg til å dra, men det kommer flere år. Vi har snakket om det, og vi skal på Norway Cup neste år.

Melsnes forteller at de sannsynligvis kommer til å delta i en annen turnering til høsten, som erstatning for den tapte Norway Cup-turen.

Grues guttelag velger å reise, og blir dermed idrettslagets eneste deltaker.

Pressesjef i Norway Cup, Lucy Thoresen, forteller til NRK at de følger instrukser og beskjeder om sikkerhet fortløpende.

Ifølge operasjonssjef ved Oslo politidistrikt Andre Kråkenes skjerper de sikkerheten med flere betjenter på området – både sivile og synlig politi.

– Det tryggeste stedet i Norge

– Ekebergsletta er trolig de tryggeste stedet å oppholde seg i Norge. Her er så gode sikkerhetstiltak og mye synlig politi på et avgrenset område, at det skal mye til for at noe skjer her, sier Cato Løken, sikkerhetsansvarlig på Norway Cup.

Han forteller at de har snakket med lag som har vært bekymret for å reise, men som har bestemt seg for å komme etter å ha hørt om sikkerhetstiltakene.

– Vi kan ikke garantere for sikkerheten til noen, de kan vi aldri. Men vi har en tilstrekkelig beredskap for å kunne arrangere en trygg turnering, sier sikkerhetssjefen.

Velger å reise tross bekymring

For fotballdommerene Nahom Johannes og Didrik Wolf Vatne vekker årets cup minner fra 22. juli 2011. De deltok på Norway Cup rett etter terrorangrepet i Oslo.

– Jeg må innrømme at jeg synes det er veldig skremmende. Jeg skjønner hvor alvorlig det er når jeg ser politiet gå rundt med våpen på seg, sier Nahom Johannes.

Selv om de er urolige, bestemte de seg for å reise og være med på arrangementet på Ekerbergsletta.

– Det blir for dumt å sitte å være redde. Vi er dommere og skal være rollemodeller sier Didrik Wolf Vatne.

– Vi gleder oss selv om det er skummelt. Det gikk fint i 2011 og det går nok fint i år også, legger han til.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger