NRK Meny
Normal

Treholt: Det er en fallitterklæring

– Dagens beslutning er en fallitterklæring for Gjenopptakelseskommisjonen, er Arne Treholts første reaksjon etter at han ikke får saken sin prøvd for retten igjen.

Arne Treholt

– Jeg hadde forventet at etter at det har gått så mange år siden jeg ble dømt i 1985, hadde vært mulig å se på denne saken med litt mindre prestisje-befengte øyne, sier Arne Treholt til NRK.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Jeg hadde forventet at etter at det har gått så mange år siden jeg ble dømt i 1985, hadde vært mulig å se på denne saken med litt mindre prestisje-befengte øyne, sier Treholt til NRK like etter at Gjenopptakelseskommisjonen besluttet å ikke gjenoppta saken hans.

Jeg vil understreke igjen at det siste ordet i denne saken ikke er sagt.

Spiondømte Arne Treholt / NRK

– De lette febrilsk etter bevis mot boken

Kommisjonen har ikke funnet holdepunkter for at det har vært fabrikkert bevis eller avgitt falske forklaringer, fortalte kommisjonsleder Helen Sæter på en pressekonferanse i dag.

Kommisjonen valgte å gjenåpne Treholts gjenopptakelsesbegjæring etter at det i boken «Forfalskingen - Politiets løgn i Treholt-saken» ble fremlagt påstander om juks med det såkalte pengebeviset.

– Jeg synes kommisjonen har vært på febrilsk jakt etter å finne beviser for at det som ble lagt frem i boken «Forfalskningen» var galt, og dette virker som kommisjonens fremste drivkraft, sier Treholt.

– De skal overprøve sine egne, og det går ikke så bra

Treholt forteller at han underveis i kommisjonens arbeid har reagert sterkt på måten den har lagt opp arbeidet på. Det gjelder blant annet måten vitneavhørene har blitt gjort på, som Treholt synes har vært ensidige og partiske.

– Jeg synes det er prinsippielt galt at tidligere politifolk sitter og avhører kollegaer når det gjelder spørsmål som er så alvorlige som de som er bragt på bane her, sier Treholt.

Fem personer sitter i Gjenopptakelseskommisjonen, som er et uavhengig organ som skal ta stilling til om en domfelt skal få prøve saken sin i retten igjen.

– Siste ord er ikke sagt

Treholt reagerer mest på at at kommisjonen, som han sier «har en spesiell sammensetning med folk som stort sett er plukket fra de institusjoner som de er satt til å overprøve: politi, påtalemyndigheten og domsmyndighetene», skal sitte og overprøve sine egne.

– Og det går ikke så bra, sier Treholt.

Dette er fjerde gang Treholt har fått nei til å få saken opp for domstolen igjen. Nå skal Treholt diskutere nøye med advokat Harald Stabell om hvor veien går videre.

– Vi får nå diskutere hvilke skritt vi skal ta videre. Men det jeg vil understreke igjen er at det siste ordet i denne saken er ikke sagt.

Video Avgjørelse i Treholt-saken

Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter informerer om avgjørelsen i Treholt-saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger