Hopp til innhold

– Treholt var sint og provosert

Treholts forsvarer, Harald Stabell, kan fortelle at de er fornøyde med at saken nå går til Gjenopptakelseskommisjonen. Treholt reagerte likevel sterkt på riksadvokat Buschs orientering og står fast på habilitetsklagen.

Harald Stabell og Arne Treholt

Hverken Arne Treholt eller hans forsvarer Harald Stabell er fornøyd med måten riksadvokaten behandler habilitetsspørsmålet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Busch: Sender saken til Gjenopptakelseskommisjonen

Riksadvokat Tor-Aksel Busch kunne i dag på en pressekonferanse fortelle at de sender Treholt-saken over til Gjenopptakelseskommisjonen.

Foto: NRK

I dag kunne riksadvokat Tor-Aksel Busch fortelle at påtalemyndigheten nå sender Treholt-saken og spørsmålet om pengebeviset over til Gjenopptakelseskommisjonen. Likevel er det ikke en begjæring om gjenopptakelse de nå har sendt.

– Det er ikke mulig i dag å ta stilling til spørsmålet om Treholt-saken skal tas opp igjen før alle fakta har kommet på bordet, sa Busch blant annet på pressekonferansen.

Les også: Ber om ny vurdering av Treholt-saka
Bakgrunn: Dette er Treholt-saken

Til NRK uttaler Treholts forsvarer Harald Stabell at de er fornøyde med at saken nå sendes videre, men at de helst skulle sett at den ble begjært gjenopptatt av riksadvokaten.

– Vi er fornøyde med utviklingen selv om det er en ganske uortodoks måte saken nå blir brakt inn for kommisjonen på. Det sendes ikke en begjæring om gjenopptakelse fra hverken påtalemyndigheten eller oss, og det er i utgangspunktet det som skal til for at saken tas opp, sier Stabell.

Les også: Gjenopptakelseskommisjonen ser på saken denne uken

– Maktarrogant av riksadvokaten

Arne Treholt etter at han fikk det tredje avslaget om gjenopptakelse

Arne Treholt mener Tor-Aksel Busch var maktarrogant da han i dag omtalte saken.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Selv om det var mye positivt i at saken nå sendes over til Gjenopptakelseskommisjonen var hverken Stabell eller hans klient Arne Treholt helt fornøyde med hvordan riksadokaten Tor-Aksel Busch i dag håndterte saken. De reagerer spesielt på Busch sine uttalelser rundt habilitetsspørsmålet.

– Treholt var sint og provosert over Tor-Aksel Busch sine påstander og forsøk på å skape splittelse mellom ham og hans advokat. Dette mener Treholt styrker hans oppfatning om at Busch er inhabil i denne saken, sier Stabell.

Han mener at både Busch og Qvigstad fortsatt har problematiske roller som tidligere aktorer i Treholt-saken.

Les også: Treholt klager inn Qvigstad og Busch
Les også: - Hele påtalemyndigheten er inhabil

På vegne av sin klient har han tidligere i dag sendt inn en insigelse med bakgrunn i habilitetsspørsmålet.

Treholt selv synes at måten riksadvokaten valgte å håndtere dette på var maktarrogant.

– Etter å ha blitt tråkket på i 25 år så synes jeg at riksadvokaten opptrådte maktarrogant. Det har bare bestyrket avgjørelsen vår om å legge inn en innsigelse om habiliteten til Busch, sier Arne Treholt til NRK.

Video MAI 390 Feil i bevis mot Arne Treholt?

VIDEO: Allerede i november 1985 ble det sådd tvil om «pengebeviset». Se innslag fra Dagsrevyen den gangen.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch derimot ville ikke si seg inhabil, men utsatte derimot spørsmålet til etter at kommisjonen har gjort sine undersøkelser og sådde i stedet tvil ved om Treholt og hans advokat hadde vært helt enige om å klage inn habilitetsspørsmålet. Busch var likevel klar under dagens pressekonferanse på at man ikke blir inhabile av å ha behandlet en sak tidligere – noe han mente var det normale.

Advokat Harald Stabell

Advokat Harald Stabell mener dagens utvikling er et skritt mot at Treholts sak tas opp på nytt.

Foto: Alf Ove Hansen

Dette mener Stabell ikke holder, og hvis Qvigstad og Busch skal behandle saken i den videre prosessen vil han be Justisdepartementet se på habiliteten.

– Vi opprettholder vår klage på habiliteten til Qvigstad og Busch. Ser de seg fortsatt habile i fortsettelsen vil vi kreve at saken sendes over til Justisdepartementet for å avgjøre om de er habile.

Første steg mot at saken kommer opp på nytt

Likevel velger Stabell å se på utviklingen i saken som en delseier for Treholt etter at det kom fram i en ny bok at det mye omtalte pengebeviset skal være forfalsket av overvåkingspolitiet selv.

– Vi mener absolutt at dette kan være et første steg mot at Arne Treholts sak kommer opp på nytt, sier Stabell.

Les også: – Politiet fabrikkerte «pengebeviset»

Bakgrunn: Dette er «pengebeviset» i Treholt-saken

Stabell mener at påstandene om at beviser er blitt forfalsket i saken slik det har kommet fram både i en ny bok og i media den siste tiden vil vise seg å være sanne. Han mener dette igjen vil kunne føre til en gjenopptakelse av Treholts sak, noe også Treholt skal ha uttrykt til sin forsvarer.

– Treholt er tilfreds med at saken sendes til kommisjonen, og vi forventer at de ikke kan bruke lang tid på å se på noen bilder og avhøre de som nå står fram.