NRK Meny
Normal

Treholt vurderer tre muligheter

Arne Treholt gir ikke opp selv om han i dag fikk sitt fjerde nei til å få saken sin behandlet på nytt. Nå vurderer han tre, konkrete muligheter videre.

Arne Treholt
Foto: NRK

– Jeg vil i samråd med Harald Stabell (red.anm.: Treholts forsvarer) og mine nærmeste rådgivere og familie vurdere tre konkrete skritt, sa Arne Treholt til NRK i kveld.

Torsdag ble det kjent at Gjenopptakelseskommisjonen avviste spiondømte Arne Treholts ønske om å få straffesaken sin gjenopptatt.

Første mulighet er er sivilt søksmål mot staten og mulig mot konkrete tjenestemenn.

Den andre muligheten for å bringe saken inn for den europeiske menneskerettighetsdomstolenen i Strasbourg, EMD.

Den tredje muligheten er å bringe Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse i dag inn for domstolen. Det siste alternativet forutsetter at kommisjonen oppfattes av å være et forvaltningsorgan, og ikke som en domstol.

– Vedtaket kan prøves i retten

Lederen for kommisjonen, Helen Sæter, sier til NTB at det er full anledning for Treholt til å bringe torsdagens avgjørelse inn for en domstol. Avgjørelsen er et forvaltningsvedtak og gyldigheten kan prøves i en ordinær domstol, bekrefter Sæter.

Helen Sæter

Leder av Gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter, sier avgjørelsen i kommisjonen er endelig, og at det ikke finnes en ankeinstans. Gyldigheten av vedtaket kan likevel prøves i en ordinær domstol fordi det er et forvaltningsvedtak.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Professor i offentlig rett, Eyvind Smith, sier at dommen i seg selv ikke kan bringes inn for EMD fordi den er for gammel, men han regner med at det alltid vil være mulig å finne et annet grunnlag for å bringe saken til Strasbourg.

– Det som imidlertid er klart, er at alle rettslige muligheter i Norge først må være prøvd ut, sier Smith.

Sterke beskyldninger kan få etterspill

Han mener det ikke er så viktig hvilken status Gjenopptakelseskommisjonen har, ettersom Høyesterett ifølge Grunnloven dømmer i siste instans uansett.

Ifølge NRKs kommentator Knut Magnus Berge, er det andre sider ved Treholt-saken som kan få et etterspill.

– Det er fremsatt sterke beskyldnigner i denne runden mot navngitte politifolk. Jeg ser ikke bort fra at de kan komme til å komme til å forfølge den delen av saken videre, sier Berge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger