Hopp til innhold

Frykter ytterligere bevisforspillelse

I halvannet år ble Arne Treholt og hans familie ulovlig overvåket i sin leilighet. Nå vil han ha tilgang til opptakene for å unngå ytterligere bevisforspillelse.

Arne Treholt

Arne Treholt sier at han vil ha full tilgang til opptakene fra overvåkingen av hjemmet hans for å unngå ytterligere bevisforspillelse

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Advokat Harald Stabell må på mine vegne umiddelbart få det stilt til rådighet som han allerede har bedt om i et brev til Lund-kommisjonen. Jeg går ut fra at det straks vil bli fulgt opp fra kommisjonens side, sier Treholt tilTV 2.

Helga Hernes, som leder Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenester (EOS-utvalget) sier at utvalget vil se på rettsgrunnlaget for overvåkingen på begynnelsen av 1980-tallet.

Hun sier at mange strafferettseksperter mener at overvåkingen var ulovlig særlig fordi den fant sted over lang tid, slik at det ikke er mulig å påberope seg nødrett.

Hernes sier til NTB opplysningene om videoovervåking ikke kommer som noen bombe og at utvalget ble orientert av Lund-kommisjonen om saken forrige onsdag.

– Påstandene har versert en god stund, og det var blant annet på bakgrunn av disse ryktene om ulovlige overvåkingsmetoder at EOS-utvalget gikk inn i saken. Pressemeldingen mandag fra kommisjonen var en bekreftelse på at slik overvåking virkelig har funnet sted, sier hun.

Tofte bekrefter

Dette bekreftes også av opplysninger fra etterforskningsleder i Treholt-saken, Ørnulf Tofte, som ifølge VG Nett orienterte påtalemyndigheten for en drøy uke siden om det han betegner som elektronisk overvåking av Treholts leilighet.

Tofte forklarte seg om overvåkingen av leiligheten for Lund-kommisjonen. Opplysningene om overvåking kom ikke med i rapporten til Stortinget i 1996. Mandag forklarte Ketil Lund dette i en pressemelding med at etterforskning i spionsaker var perifer i forhold til kommisjonens primære oppgave som var å
kartlegge politisk registrering og overvåking.

Et annet spørsmål er hva den politiske ledelsen med Grete Faremo (Ap) som justisminister og ansvarlig statsråd i spissen, visste om de hemmelige overvåkingen.

«Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte om Lund i møter med Justisdepartementet informerte om videoovervåking / romovervåking», skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Faremo understreker at hun gjerne stiller i møter med Gjenopptakelses- kommisjonen eller EOS-utvalget.

Visste ikke

Gjenopptakelseskommisjonen arbeider også med Treholt-saken, men de nye opplysningene kommer neppe til å få noen betydning for kommisjonens arbeid.

Kommisjonens leder, Helen Sæter, bekrefter overfor NTB at kommisjonen ikke kjente til saken, verken da spørsmålet om gjenopptakelse var oppe i 2005 eller nå i 2010.

– For oss er opplysningene først og fremst relevante dersom de har innvirket på dommen. Hvis de ikke har vært kjent for domstolen, har de vel heller ikke hatt noen påvirkning, legger hun til.

Sæter sier det er for tidlig å si om kommisjonen kommer til å utrede opplysningene om overvåking nærmere.

Alt må fram

Justisminister Knut Storberget (Ap) er også interessert i de nye opplysningene og ønsker å vite hvorfor Lund-kommisjonen først mandag kveld valgte å bekrefte at Arne Treholts leilighet ble videoovervåket etter å visst om dem i 14 år.

– Det viktigste er imidlertid at folk som vet snakker. Det er også viktig for legitimiteten og tilliten til PST at vi kommer til bunns i saken. Nå er vi inne i en god prosess, og det er jeg glad for, sier justisministeren til NTB.

Han oppfatter overvåkingen som et alvorlig inngrep og mener det er tvilsomt om hjemmelsgrunnlaget den gang dekket den typen overvåking det daværende POT gjennomførte. (NTB)

AKTUELT NÅ