NRK Meny
Normal

– Dette er alvorligere enn Treholt-saken

– Arnes og mitt forsøk på brobygging førte ikke fram, og vi ble taperne i prosessen, sier fredsforsker Johan Galtung. I dag gir han ut bok sammen med Arne Treholt.

Arne Treholt på Fornebu i 1984

Arne Treholt på Fornebu i 1984.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Spiondømte Arne Treholt og hans nære støttespiller, fredsforsker Johan Galtung, utgir i dag bok om «storpolitikk og brobygging under den kalde krigen».

Boken omhandler, ifølge forfatterne, større ting enn Treholt-saken, og det «er tilfeldig at den kommer nå.»

– Både jeg og Galtung har vært opptatt av å forsøke å få forståelse mellom nasjoner. Særlig er det viktig, tror jeg, i en situasjon som var så fastlåst som den vi hadde under den kalde krigen. Galtung har jo vært en forkjemper for fred og forsoning mellom folk, religioner og kulturer. Og det er noe av det denne boka reflekterer, sier Arne Treholt til NRK før boklanseringen i dag.

Møter pressen i dag

I «Hva var det du prøvde å få til» intervjuer Galtung Treholt om hans utenrikspolitiske aktiviteter på 1970- og 80-tallet.

Ifølge forfatterne er det tilfeldig at utgivelsen kommer på samme dag som Treholt skal møte pressen på Rockefeller i Oslo under overskriften «Svek pressen Treholt?».

Møtet er arrangert av Oslo Journalistklubb og skal ta for seg medias rolle før og nå. Det er initiert etter at nye opplysninger har kommet fram i spionsaken mot ham.

Les: EOS-utvalget startet Treholt-undersøkelsene
Les også: PST finner ikke overvåkningsvideo
Les mer: Tror POT kan ha jukset med bevis

– Storpolitikk og den kalde krigen

Johan Galtung

Johan Galtung lanserer i dag bok sammen med Arne Treholt.

Foto: Knut Falch / Scanpix

– Boken er en samtale mellom meg og Galtung, og jeg håper resultatet kan være interessant for publikum.

Boka skal, ifølge forfatterne, dreie seg om storpolitikk og den kalde krigen.

– Den omhandler ikke Treholt-saken, snarer noe adskillig alvorligere. Om blokkpolitikk, polarisering og Arnes og mitt forsøk på brobygging. Det førte ikke fram, vi ble taperne i prosessen, sier Johan Galtung til NRK under boklanseringen.

Treholt sier boken viser «hvordan vi best skal føre en aktiv norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk og hvordan vi gjorde våre forsøk på det under den kalde krigen».

– Håper de ser annerledes på saken

Galtung innrømmer imidlertid at han håper folk vil se annerledes på Treholt-saken etter å ha lest denne boken.

– Vi spinner ikke noen roman, vi forteller det som skjedde. Sannheten har sin sjarm, og vi håper dette blir lest, sier Galtung til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger