Hopp til innhold

Treholt ber om utsettelse

Spiondømte Arne Treholts forsvarer, Harald Stabell, ber Gjenopptakelseskommisjonen om at Treholt-saken utsettes.

Arne Treholt

Arne Treholt bor og jobber i Kypros, og har ikke fått anledning til å lese gjennom alt materialet fra Gjenopptakelseskommisjonen, forteller forsvarer Harald Stabell.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Treholt og Stabell er misfornøyde med arbeidet som er gjort i Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Forsvarer Stabell har derfor i dag sendt et brev til kommisjonen, der han ber om at saken utsettes i én måned.

Begrunnelsen er at gjennomgangen av undersøkelsesmaterialet har tatt atskillig mer tid enn antatt. Det skyldes særlig avhørenes innhold, inkludert avhørernes spørsmålsstillinger og konfrontasjoner, herunder mangel på slike.

Stabells brev til Gjenopptakelseskommisjonen

Har sendt materialet til Treholt

Treholts forsvarer mener blant annet at viktige vitner ikke er blitt avhørt.

Stabell mener også at kommisjonen har gjort det vanskelig for ham å kommunisere med Treholt. For etter at han har videresendt noe av materialet fra Gjenopptakelseskommisjonen til sin klient, har forsvareren fått kritikk.

Gjenopptakelseskommisjonen var ferdig med sitt arbeid 16. februar i år. Da sendte de materialet fra avhørene til partene i saken, som fikk én måned på seg til å komme med sine innvendinger eller be om flere utredninger.

Dersom Treholt og Stabells krav ikke hadde kommet nå, kunne kommisjonens medlemmer vært klare til å konkludere.

Stabell gir tre grunner til at brevet der han ber om at fristen utvides, sendes i dag:

– Den første grunnen er at Treholt ikke får utlevert kommisjonens undersøkelsesmateriale. Det er nødvendig for mitt samarbeid med Treholt.

– For det andre kan det bli aktuelt for Treholt å la foreta nye tekniske undersøkelser av det såkalte pengebeviset og kofferten. Dette begrunnes med at kommisjonen ennå ikke har avgjort om lederen for instituttet i England som har foretatt en grundig undersøkelse, og gitt Treholt en sterk støtte, skal avhøres. Og det ønsker vi skal bli avklart før jeg sender min redegjørelse til kommisjonen.

Harald Stabell, forsvarer for Arne Treholt

Forsvarer Harald Stabell avviser at lekkasjene fra avhørene kommer fra ham eller Arne Treholt.

Foto: NRK

– For det tredje er det et omfattende materiale hva gjelder avhør. Det gjør det nødvendig med grundige og repeterende lesing av avhørene. Og det krever mye tid.

Har intervjuet 23 personer

I fem måneder har leder Helen Sæter og kommisjonen forsøkt å finne ut om politiet forfalsket pengebeviset i Treholt-saken. Kommisjonens høring har foregått bak lukkede dører.

De har intervjuet 23 personer, blant dem Ørnulf Tofte, tidligere leder for Treholt-etterforskningen. 14 var tidligere eller nåværende tjenestemenn i Politiets overvåkningstjeneste (POT) eller Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ett av nøkkelvitnene - en tidligere politispaner - rundt opplysningene som kom frem i boken «Forfalskningen», endret senere sin forklaring. Han var likevel ikke sikker på om bevisene var fabrikkert, men kommisjonsleder Sæter trakk i februar frem at det har kommet nye opplysninger i saken.

Video PENGER-KOFFERT-090910-WW

Video: Dagsrevyens reportere viser at 315 dollarsedler får plass i en konvolutt - stikk i strid med hva Arne Treholts forsvarere hevdet i retten.

Videre har Arne Treholt ikke fått innsyn i alt materialet, jf. tidligere fakser om dette. Når og hvordan jeg skal ivareta hans berettigede krav på dokumentinnsyn, er foreløpig uklart.

Stabells brev til Gjenopptakelseskommisjonen

Stabell i februar: Positivt med snarlig avgjørelse

Da undersøkelsen var ferdig og materialet oversendt fra kommisjonen, var Treholt og Stabell fornøyde. Før forsvareren hadde satt seg inn i materialet, sa han til NRK:

– Det betyr at vi har oversikt over fremdriften, og at vi kan forvente en avgjørelse om ikke altfor lang tid. Det er positivt. Treholt er selvfølgelig svært spent på hva som ligger i dette materialet, og hva man kan lese ut av det, legger han til, sa Stabell til NRK i februar.

Forsvareren avviser at grunnen til at de nå sender brev om utsettelse betyr at de ikke har tro på å nå frem med saken. Treholt og Stabell ønsker at kommisjonen skal fatte en beslutning om det blir gjenopptakelse eller ikke så snart som mulig.

– Det er viktigere at det blir foretatt en grundig og riktig behandling av saken, enn at den hastes igjennom av kommisjonen, sier Stabell. Han mener han ved å be om en utsettelse av fristen ikke bidrar til å trenere saken, og kaller det en nødvendig forsinkelse.

– Det ble skapt et spionhysteri

Gjenopptakelseskommisjonen behandlet også Treholt-saken i 2008, men valgte å avvise ønsket om en ny behandling saken. Treholt sa da at saken dermed var ved veis ende, og erkjente at den juridiske veien for å få opphevet spiondommen mer eller mindre var stengt.

Treholt stilte da i nettmøte med leserne av NRK.no, der han på et spørsmål erkjente at han kanskje opptrådte uklokt og muligens hadde overtrådt tjenestemannsloven.

– Men det ble skapt et spionhysteri, svarte Treholt NRK.no-leseren.

Han vedgikk i nettmøtet også at han fikk penger fra KGB, men at det bare var en to-tre ganger han lot seg «overtale til å få mindre beløp dekket i reise og oppholdsutgifter i forbindelse med ferier».

I september i fjor kom Geir Selvik Malthe-Sørensen og Kjetil Bortelid Mæland med boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken». I boken blir det hevdet at avgjørende bildebevis i Treholt-saken var manipulert av politiet.

En tidligere ansatt i Politiets overvåkingstjeneste (POT) hevder i forbindelse med boken at et bilde av Treholts koffert med et større pengebeløp, er tatt på politistasjonen etter at Treholt ble pågrepet. Noen uker senere sto en ny POT-kilde frem og hevdet at bevis mot Treholt var forfalsket. Kilden fortalte også om ulovlig overvåking av Treholt og hans familie.

Et par dager senere kom også en eier av en fotobutikk frem, og hevdet at POT ba ham om å manipulere et bilde av Treholt, slik at Treholt figurerte sammen med KGBs norske toppsjef.

Til NRK fortalte Treholt at han var oppgitt og forbannet over innholdet i påstandene.

Harald Stabells brev til Gjenopptakelseskommisjonen

Harald Stabell ber om at lederen for undersøkelsene som er gjort i England, også blir avhørt i Gjenopptakelseskommisjonen.

Foto: NRK

Lekkasjer fra de hemmlige avhørene

I lekkasjer fra høringen i Gjenopptakelseskommisjonen skal det blant annet ha kommet frem at den britiske etterretningstjenesten MI6 skal ha deltatt i hemmelige undersøkelser i Treholts leilighet.

Det skal også ha kommet frem at USAs tidligere president Ronald Reagan personlig skal ha godkjent hemmelige aksjoner mot Treholt da han hadde diplomatisk immunitet som ambassaderåd ved den norske FN-delegasjonen.

Av referatene fra avhørene i Gjenopptakelseskommisjonen skal det også komme frem at den tidligere Treholt-spaneren Arne Gunnar Solemsjø, som er beskyldt for å ha fabrikkert det såkalte bildebeviset i Treholt-saken, oppbevarte selv det omstridte bildematerialet i en privat safe.

Treholt bor og arbeider i Kypros, og for at han skulle få lese gjennom materialet fra kommisjonen, sendte Stabell Treholt e-poster.

– Å sende dokumentene på e-post er en trygg måte, mener Stabell, som har fått kritikk fra kommisjonens leder, som frykter at informasjonen skal lekke.

Lekkasjene som har kommet fra kommisjonens avhør, kan betegnes som Treholt-vennlige. Men Stabell avviser at lekkasjene kommer fra ham selv eller Treholt.

– Jeg vet ikke hvor disse dokumentene kommer fra.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger