NRK Meny
Normal

Treffer regjeringen som "torpedo"

Høyre bruker sterkest ord om Åslaug Hagas avgang. KrF hadde unnet henne en annen utgang av politikken.

Åslaug Haga etter avgangen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Både Høyres Jan Tore Sanner, KrFs Dagfinn Høybråten og Venstres Lars Sponheim har kommentert avgangen til Haga i dag og alle sier, ikke uventet at regjeringen er svært svekket.

- Det virker pussig når hun nå trekker seg av helsemessige grunner – at hun lager en slik avgang. Men det viser at regjeringen sliter, sier Sanner til Høyre.

Høyre mener avgangen rammet den rødgrønne regjeringen som «en torpedo».

– Det er ingen grunn til å tvile på Hagas begrunnelse. Men den situasjonen hun er havnet i, er langt på vei selvforskyldt, sier han.

Sanner mener regjeringen er sterkt svekket og viser til at Haga er den sjette statsråden som av ulike grunner forlater Jens Stoltenbergs regjering.

Forstår

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier at han forstår Haga.

- Hun har kommet til en tålegrense, og setter liv og helse foran politikken. Det er det eneste riktige, men det er trist. Haga hadde fortjent en bedre avgang fra politikken enn dette. Sjansene for å vinne valget redusert, sier KrF-lederen til NRK.

Til NTB sier Høybraten at Haga-saken ikke vært noen god prosess, verken for Haga eller norsk politikk.

– Det har vært en jakt på henne på små og store saker, men hun har etterlatt mange spørsmål hun burde ha besvart bedre og raskere. Det er viktig at vi som lager lovene følger dem.

- Samtidig mener jeg at det må være en viss rimelighet i intensitet og påtrykk mot et enkeltmennesker. Jeg synes at Haga burde ha fått fred i sykmeldingsperioden og mulighet til å komme tilbake med de forklaringer hun måtte ha, sier Høybråten.

- Tåler ikke flere eksperiment

Venstre-leder Lars Sponheim synes ikke dette er overraskende.

- Det hang så mye i lufta og det kom ikke raske svar. Da hadde de vel dårlige svar. Når helsa så svikter, så er det ikke overraskende, sier han.

- Hvordan løser Stoltenberg dette?

- Han må ha ny minister og fort. Det hefter jo ved han at han viser for dårlig handlekraft. Han har et veldig behov for ny statsråd og en sterk statsråd.

- Jeg er veldig spent på det blir. Det er bare ett år igjen til valget og regjeringen tåler ikke flere eksperimenter, sier Sponheim.

Forstår henne

Frps partileder Siv Jensen har forståelse for at Åslaug Haga trekker seg som statsråd og partileder.

– Jeg tar Hagas avgang til orientering, og har forståelse for at hun trekker seg av helsemessige årsaker. Nå håper jeg det blir ro rundt denne saken slik at regjeringen isteden kan fokusere på de mange uløste problemene innenfor olje- og energisektoren, sier Jensen til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger