- Aldri vært med på en så spesiell mekling

Partene i årets lønnsoppgjør i offentlig sektor kom ut fra sitt andre forhandlingsmøte kl 16.00. Det er fremdeles ingen enighet i lønnsoppgjøret.

Arne Johannessen (f.v.), Unio-stat, Helga Hjetland, Unio-kommune, og Ole Jacob Knutsen, Akademikerne
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Curt A. Lier, forhandlingsleder for Akademikerne stat sier faren for streik er økende jo lenger tid det går.

Curt A. Lier

Curt A. Lier.

Foto: Sidsel Avlund / NRK

- Vi er nødt til å bli enige om noe i løpet av ikke alt for lang tid. Hvis vi ikke klarer det, så går vi til streik, sa Lier til NRK etter partene hadde møtt arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i ettermiddag.

Les: Streikefaren ikke over
Les: Slik rammes Norge av streiken
Les: Streikene alle husker

Han sier at kravene på ingen måte er innfridd så langt.

- Det er masse som gjenstår. Kravene til arbeidstakerne står fast, og så får vi se hvordan det går.

Problemet nå er å tilpasse offentlig tjenestepensjoner til pensjonsreformen, og det kan bety en mindre gunstig ordning for offentlig ansatte.

For mens pensjonsreformens mål er å få folk til å jobbe lenger, virker den offentlige tjenestepensjonsordningen i motsatt retning fordi den sikrer god pensjon selv om man går av tidligere.

Har man arbeidet i 30 år, er man i dag sikret to tredjedeler av lønna i pensjon.

Tredje møte hos regjeringen

Partene skal i dagens tredje møte hos regjeringen kl. 18.00.

- Vi skal diskutere hvordan vi skal finne fram til en god tjenestepensjonsordning som skal gi trygghet for de ansatte i offentlig sektor, sier Dag Terje Andersen.

Arne Johannessen i Politiets fellesforbund

Arne Johannessen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Arne Johannessen, forhandlingsleder for UNIO Stat, sier han aldri har vært med på liknende.

- Jeg har vært i mange meklinger, men jeg har aldri vært med på en så spesiell mekling som dette, sier Johannessen til NRK.

Les: - Dette er høyst uvanlig

- Viser at regjeringen ser det alvorlige

Streikeviljen er stor, men Unio kommunes forhandlingsleder Helga Hjetland ser positivt på regjeringen og Dag Terje Andersens engasjement for å løse konflikten.

- Det er jo løfterikt at statsråden tar et initiativ midt i en mekling for å finne en løsning. Det skjer sjelden. Det viser at regjeringen ser det alvorlige i en situasjon som handler om vår pensjon og våre barns pensjon, sier Hjetland til NRK.

Partene skal gi beskjed om en eventuell løsning på konflikten til meklingsmannen før kl. 24.00. Formelt er denne fristen ennå ikke utsatt, men det er forventet at den kan bli det slik at det i alle fall ikke blir streik før tidligst fredag.

SISTE NYTT

Siste meldinger