NRK Meny
Normal

Tre unge kjemper i respirator

Så langt har 15 personer dødd av svineinfluensa i Norge. På Rikshospitalet ligger tre unge pasienter i respirator.

Overlege Øyvind Skraastad

Overlege Øyvind Skraastad ved Rikshospitalet har tre unge pasienter i respirator. Alle er smittet av svineinfluensa.

Foto: NRK

Etter at en tenåringsjente fra Glåmdals-distriktet i Hedmark døde på Rikshospitalet i går kveld, er tallet på døde som følge av svineinfluensa kommet opp i 15 personer her til lands.

– Helsemyndighetene har i dag fått bekreftet at ei jente i tenårene fra Hedmark som døde på Rikshospitalet 1. november, hadde influensa A (H1N1). Jenta tilhørte en av risikogruppene, ifølge myndighetenes nettside pandemi.no.

Tre i respirator

Legene ved Rikshospitalet i Oslo gjør nå det de kan for å redde ytterligere tre unge pasienter som kjemper mot viruset, én av dem er under 20 år.

– Det er ingen av de pasientene som ligger her som ikke er veldig syke. Men vi ser at forløpene kan variere noe. De vi har her er i en relativ bedringsfase, sier overlege Øyvind Skraastad til NRK.

Dette må du vite om svineinfluensa

– For hver gang vi mister en pasient er det noe som går sterkt inn på oss.
Det er klart at vi går i gjennom alle faser av behandlingen og den tida pasientene har ligget her, og ser om vi kunne gjort noe annerledes, sier han.

13 i risikosonen

I løpet av den siste uka er det registrert fire nye dødsfall som skyldes svineinfluensa. Av de 15 influensaofrene som til nå er registrert, tilhørte 13 en eller annen risikogruppe.

Fire av dem som døde, var under 20 år. Fem var i aldersgruppen 20-40 år, fire var mellom 40 og 60 og to var over 60 år. De to som ikke hørte til risikogruppene, var i aldersgruppene 20-40 og 40-60 år.

De aller fleste kom fra Østlandsområdet, mens en mann var fra Hordaland og ett barn fra Vest-Agder. I tillegg kommer en dansk mann som oppholdt seg i Norge.

Strøm-Erichsen må redegjøre

Helsemyndighetene har fått kritikk for håndteringen av svineinfluensaen så langt, og tirsdag skal helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) informere Stortinget om hva som er gjort i forbindelse med sykdommen.

Myndighetene har blant annet fått kritikk for at Østlandet omtrent ikke hadde vaksine i oktober. Helseministeren vil imidlertid ikke ta selvkritikk for distribusjonen.

– Når den første distribusjonsrunden ble valgt, var det ikke noe særlig smitte i Norge. Så brøt det ut, og da distribuerte vi til de delene av landet som var mest belastet, Østlandet og Oslo. Så nå har også disse områdene fått vaksine, sier Strøm-Erichsen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger