Normal

Tre tiltalt for omfattende fakturasvindel

Tre menn må tirsdag møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha svindlet til seg store summer ved hjelp av falske fakturaer og inkassovarsler.

Oslo tingrett, skilt over inngangsdør

Over 60 vitner er kalt inn til hovedforhandlingene i Oslo tingrett, som skal vare i tre uker.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

De tre mennene, en 55-åring og to 32-åringer, er tiltalt for grovt bedrageri, hvitvasking og dokumentfalsk.

Grovt bedrageri og hvitvasking har strafferammer på seks års fengsel.

Mellom 2007 og 2010 skal de tre ha sendt ut fiktive fakturaer, purringer og inkassovarsler til flere hundre norske firmaer og næringsdrivende over hele landet.

Der har de ifølge tiltalebeslutningen krevd betaling for tjenester som aldri har blitt bestilt eller utført. Til sammen skal de har forsøkt å svindle til seg millionbeløp.

Beløpene som ble forsøkt krevd inn varierer fra rundt 1500 til 100.000 kroner, og fakturaene er sendt til alt fra butikker og entreprenører til barnehager og skoler. Flere hundre av dem har betalt en eller flere regninger.

Fiktivt inkassokrav

Dette inkassokravet ble sendt til en bedrift på Østlandet for en tjeneste de aldri hadde bestilt. Firmaet hadde betalt en regning tidligere, men sendte inkassokravet til politiet.

Foto: Privat

– Utspekulert

«Bedrageriet anses som grovt, særlig fordi handlingen har voldt betydelig økonomisk skade, og han har forledet allmennheten eller en større krets av personer,» heter det i tiltalebeslutningen.

Politiadvokat Kristin Rusdal

Politiadvokat Kristin Ingeborg Rusdal.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er ikke nødvendigvis så store beløp i hver sak, men til sammen er det veldig omfattende, sier politiadvokat og aktor Kristin Ingeborg Rusdal til NRK.

Flere av bedriftene anmeldte forholdet selv, og politiet ble nødt til å kontakte resten. Det er flere som ble tilskrevet, men som ikke har svart.

– Det er sendt ut til mange små og mellomstore bedrifter, der mange kanskje ikke har profesjonaliserte regnskapsavdelinger og det kan være vanskelig å oppdage. Det er ganske utspekulert, sier Rusdal.

Det ene firmaet som ble brukt til å sende ut fakturaene er tvangsoppløst, mens det andre er slått konkurs. Bobestyrerne slo alarm om en stor mengde fakturaer som kom i retur, og fakturaer som ble sendt ut selv om det ikke var drift i selskapet.

Les også: – For lett å svindle med faktura
Les også: Patentstyret forsøkt lurt med eget register – advarer mot svindlere

55-åring erkjenner straffskyld

55-åringen har erkjent de faktiske forholdene i avhør, og erkjenner straffskyld etter tiltalen, opplyser forsvarer Martin Hay.

– Han har formelt stått som daglig leder, og har både tatt ut penger i banken og sendt ut regninger. Han har imidlertid ikke hatt inngående kunnskap om selve driften, sier Hay til NRK.

Den ene 32-åringen erkjenner ikke straffskyld.

– Han skal forklare seg i retten, og vil utdype nærmere der, sier forsvarer Espen Henrik Johansen.

Fredrik Schøne Brodwall, som forsvarer den andre 32-åringen, ønsker ikke å kommentere tiltalen.

Det er kalt inn 62 vitner, rundt 50 av dem er fornærmede i saken. Det er satt av tre uker til rettssaken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger