Tre tiltalt for hatvold: – Min klient har ikke noe imot homofile

Neste uke må tre menn i midten av 20-årene møte i Oslo tingrett, tiltalt for uprovosert vold mot to menn. Ifølge påtalemyndigheten skyldtes volden at de to mennene var homofile.

Oslo Tingrett

OSLO TINGRETT: Tre menn må tirsdag og onsdag møte tiltalt for uprovosert vold.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Natt til søndag 20. mars 2016 møtte de tre tiltalte mennene to menn ved Alexander Kiellands plass i Oslo, ifølge tiltalen. De skal deretter «uten nærmere foranledning ha slått eller sparket de to mennene gjentatte ganger i hodet og på kroppen».

«Handlingen var uprovosert og motivert av NNs homofile orientering», heter det i tiltalen undertegnet Anders Manndal Funnemark ved Oslo statsadvokatembeter.

«Motivert av homofil legning»

Benedict de Vibe

Advokat Benedict de Vibe sier hans 26 år gamle klient nekter straffskyld.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

De tre er tiltalt etter straffelovens paragraf 272, som gjelder grov kroppskrenkelse, eller medvirkning til dette. Grov kroppskrenkelse har en strafferamme på seks år.

«Kroppskrenkelsen er grov fordi det særlig legges vekt på at den har skjedd uten foranledning og har karakter av et overfall, er begått av flere i fellesskap og er motivert av fornærmedes homofile orientering», heter det i tiltalen.

Det er satt av to dager til å behandle saken i Oslo tingrett. Advokat Benedict de Vibe forsvarer den ene av mennene, en 26-åring. Han opplyser at hans klient nekter straffskyld etter tiltalen.

– Han bestrider ikke at det har vært utøvd vold, men det er spørsmål i hvilken grad denne volden er hatmotivert. Det har visstnok, og det tror jeg uomstridt, falt en del ord og karakteristikker av paret, men min klient sier han ikke har tatt del i dette.

– Ikke noe imot homofile

Ifølge de Vibe møtte hans klient det fornærmede paret på en Deli de Luca-kiosk på nattetid. Her skal det ha oppstått det en verbal konfrontasjon, hvor 26-åringen mener de fornærmede har vært like aktive.

Joar Berg Henjum

Joar Berg Henjum sier hans klient nekter straffskyld etter tiltalen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Min klient sier han ikke har noe imot homofile, overhodet. Han har ikke vært med på denne volden, og erkjenner ikke straffskyldig.

I tillegg til forklaringer fra det fornærmede paret, er det også innkalt flere vitner som skal ha observert hendelsen.

– Spørsmålet er hva som har skjedd. Problemet i slike saker er at de involverte i større grad har vært påvirket av alkohol. Dette gjelder både de fornærmede, de tiltalte og to eller tre uavhengige vitner.

26-åring nekter straffskyld

Advokat Joar Berg Henjum representerer en annen av de tiltalte, også han en 26-åring fra Oslo. Henjum opplyser at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

NRK har også vært i kontakt med advokatfullmektig Marthe Dyrnes Stabell, som representerer den siste av de tre tiltalte, en 25-åring. Stabell sier at hennes klient ikke ønsker å kommentere saken.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Anders Manndal Funnemark ved Oslo statsadvokatembeter. Det er politijurist Oda Karterud ved hatkrimgruppa på Manglerud som skal føre saken i retten for påtalemyndigheten.

Det er lagt ned forbehold om påstand om erstatning/oppreisning for de fornærmede.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger