Hopp til innhold

Tre nye tilfeller av koronasmitte i Norge

Dermed har fire personer så langt testet positivt for koronaviruset i Norge.

Corona virus - Isolatavdelingen på Ullevål sykehus

Torsdag ble tre nye tilfeller av koronasmitte bekreftet i Norge. Fra før sitter en kvinne i karantene etter å ha testet svakt positivt for viruset. Illustrasjonsfoto fra Ullevål sykehus i Oslo.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Folkehelseinstituttet bekrefter torsdag kveld at ytterligere tre personer i Norge er smittet av koronaviruset.

To av personene er bosatt i Oslo og den tredje er bosatt i Bærum. Alle tre er hjemmeisolert, men ingen er alvorlig syke. To skal ha blitt smittet i forbindelse med utbruddet i Italia og den tredje med utbruddet i Iran.

Ingen smittespredning

Folkehelseinstituttet understreker at dette er enkelttilfeller som er knyttet til smitte i utlandet, og at vi ikke har en pågående smittespredning i Norge.

– De er alle sammen hjemme, og er ikke alvorlig syke. De har hatt symptomer i luftveien eller feber som grunnlag for testene, sier Are Berg, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Nå skal de smittede holde seg hjemme og følges opp av helsevesenet over telefon fram til de blir friske. Det er ikke uventet at flere smittetilfeller dukker opp i Norge.

– Dette har vi ventet på, og det er en forventet utvikling med en stadig spredning i Europa, sier legen, som har en beskjed til de som er bekymret.

– Hvis du har reist i noen av de berørte områdene, skal du forholde deg i ro. Men om du får symptomer, skal du kontakte lokalt helsevesen. Det er ingen grunn til å ringe 113. Ta kontakt med lokalt helsevesen, sier han.

Flere i karantene

Onsdag ble det første tilfellet påvist, da en kvinne fra Tromsø testet svakt positivt på viruset.

Hun har sittet i karantene siden hun kom tilbake fra et smitteutsatt område i Kina sist helg, men er ifølge Folkehelseinstituttet frisk og symptomfri.

– Jeg føler meg frisk og har det bra. Jeg får tett oppfølging fra kommunen og øvrige helsemyndigheter. Nå vil jeg oppfordre alle til å sette seg inn i rådene som kommer fra myndighetene og ikke få panikk, sier hun i en uttalelse.

Personer i minst ti norske fylker sitter per torsdag ettermiddag i korona-karantene på grunn av mistanke om smitte.

Helsemyndigheter forbereder seg

Helsedirektoratet forbereder seg på at én av fire nordmenn kan bli smittet av viruset. Det kan bety at mellom 160.000 og 280.000 ekstra personer vil ta kontakt med helsetjenesten.

– I en slik situasjon må all planlagt behandling utsettes i helsetjenesten. Det kan bli nødvendig i en kortere periode hvis vi får så mange smittede samtidig, sa Bjørn Guldvog, helsedirektør i Helsedirektoratet.

For å kunne stille diagnoser raskt, har norske myndigheter skaffet verktøy og sendt ut retningslinjer til helseaktører og flyplasser over hele landet.

– Ikke gå til legen

Lege Margaret Harris i Verdens helseorganisasjon sa til NRK onsdag at man bør holde seg hjemme dersom man kjenner seg syk.

Selv om de fleste som blir smittet av sykdommen ikke blir alvorlig syke, kan de smitte andre som er i fare for å bli det.

– Ikke dra på sykehuset. Ikke gå til legen din. Vit hva du skal gjøre for å få pleie. Informer helsemyndighetene og hold deg selv i karantene, sa hun.

Legen minner også om viktigheten av håndhygiene.

– Det høres så enkelt ut, men det er ikke så lett å sørge for å vaske hendene ofte nok. Ikke klø deg i øyene eller nesen. Dekk munn og nese hvis du hoster, sa Harris.

Seniorforsker Svenn-Erik Mamelund svarer på spørsmål om koronaviruset.

Seniorforsker Svenn-Erik Mamelund svarer på spørsmål om koronaviruset.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger