Hopp til innhold

Avslørte internasjonalt nettverk for piratkopiering: Nordmann mulig bakmann og tre andre siktet

Politiet i 19 land har rullet opp det som blir omtalt som et av verdens største nettverk for piratkopiering. En nordmann omtales som bakmann, og er fortsatt på frifot. Tre andre er siktet etter omfattende beslag i Norge, bekrefter Kripos.

Politimann, trolig i Sveits, ser på datamaskin i forbindelse med aksjon mot «The Sparks Group»

INTERNASJONALT NETTVERK: Piratkopieringsnettverket «The Sparks Group» hadde servere i en rekke europeiske land. Politiet i Sveits opplyser at det ble gjort flere beslag i Genève.

Foto: Eurojust / Press

Eurojust opplyser at politiet i USA og 18 andre land onsdag gikk til en koordinert aksjon mot et verdensomfattende piratkopieringsnettverk, kalt «The Sparks Group».

I en pressemelding fra amerikanske myndigheter heter det at en 39 år gammel nordmann, kalt «The Artist», er en av bakmennene i nettverket.

Nettverket skal ha distribuert flere hundre filmer og TV-serier, deriblant omtrent samtlige filmer laget av store amerikanske produksjonsselskaper de siste årene. Materialet har blitt gjort tilgjengelig for gratis nedlasting eller strømming.

Ifølge Eurojust har virksomheten ført til at store produksjonsselskaper, hovedsakelig i USA, har tapt flere titalls millioner dollar.

Totalt 60 servere har blitt tatt ned i Nord-Amerika og Asia, i tillegg til Norge og en rekke andre europeiske land. De siste dagene er to medlemmer av nettverket pågrepet i USA og Kypros.

Politimann ser på beslag gjort i forbindelse med aksjon mot «The Sparks Group»

En politimann ser på et beslag av harddisker fra aksjonen mot «The Sparks Group». Bildet skal være fra Spania, der nettverket hadde flere servere.

Foto: Eurojust / Press

Tre nordmenn siktet

Kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen bekrefter at norsk politi, ved Nasjonalt cyberkrimsenter hos Kripos, har vært involvert i aksjonen.

– Etter en rettsanmodning fra USA har norsk politi bistått med å ta ned infrastrukturen til gruppen. Det er gjennomført ransakinger ved kontor, og det har blitt tatt beslag i IP-adresser, datautstyr og lagringsmedier i et stort omfang, sier Christoffersen.

I etterkant av onsdagens aksjon er tre menn siktet for brudd på åndsverkloven. Dette har en øvre strafferamme på tre år.

De tre mennene er i slutten av 30-årene og begynnelsen av 40-årene. Kripos ønsker ikke å gi ytterligere detaljer om hvor i landet de tre har oppholdt seg.

De siktede blir ikke fremstilt for varetektsfengsling. Det er foreløpig uklart om de har fått oppnevnt forsvarer.

Norsk bakmann

Amerikanske myndigheter mener en 39 år gammel nordmann, kalt «The Artist», er en av bakmennene i nettverket.

Aktiviteten til nettverket skal ha foregått fra siden 2011 og frem til desember i fjor. Nordmannen skal ha oppholdt seg i Oslo det meste av perioden, ifølge amerikanske rettsdokumenter.

Mannen ble tiltalt i januar i år. I tiltalen fremgår det at 39-åringen organiserte at disker med opphavsrettsbeskyttet materiale ble distribuert fra Manhattan, Brooklyn og New Jersey til andre medlemmer i nettverket.

Norske myndigheter jakter ikke på nordmannen som skal ha en nøkkelrolle i organisasjonen. Han er etterlyst av amerikanske myndigheter. Det bekrefter Jonas Fabritius Christoffersen, seniorrådgiver i kommunikasjonsstaben hos Kripos.

Det var Aftenposten som omtalte 39-åringens rolle først.

Kripos hovedkvarter

Nasjonalt cyberkrimsenter holder til i Kripos-hovedkvarteret på Bryn i Oslo.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Illegal strømming

The Sparks Group skal ifølge Eurojust ha skaffet seg tilgang til DVD-er og Blu-rays med upubliserte filmer og TV-serier. Det antas at nettverket, som har vært under etterforskning siden 2016, har gjort flere hundre filmer og TV-serier tilgjengelig gratis på nettet.

Medlemmer av nettverket skal ha fått tilgang til materialet ved å utgi seg for å jobbe i butikker som selger film. Ved bruk av egne dataverktøy ble krypteringskodene åpnet, før materialet ble distribuert på illegale strømmetjenester og nettsteder for nedlasting.

I en pressemelding fra Europol fremgår det at fildelingsnettverket brukte servere plassert i Canada, Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Latvia, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Romania, Sør-Korea, Spania, Sverige, Sveits og Storbritannia.

AKTUELT NÅ