Støre: – Har bare fridd til kona mi

Påtroppende partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, avviser at han vil fri til KrF før neste valg. Men han åpner for et samarbeid.

Jonas Gahr Støre
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I en meningsmåling Norstat har gjort for NRK får Arbeiderpartiet en oppslutning på 35,4 prosent. Det er tredje måned på rad Arbeiderpartiet har en oppslutning på over 35 prosent i NRKs partibaromter.

Det gir Jonas Gahr Støre en flyvende start når han tar over som partileder i Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg på lørdag.

Det får imidlertid ikke Støre til å ta av.

– Nå er meningsmålinger stemningsmålinger, men det føles bra at vi har har løftet oss etter valget, sier Støre til NRK før han fortsetter:

– For vi tapte valget. Nå forsøker vi å vise velgerne hva vi ønsker å være, nemlig åpne og nysgjerrige, og det tror jeg mange nikker til. Men dette må ikke bli en sovepute, det er fortsatt mye arbeid å gjøre.

Blåser Støres vei

Meningsmålinger er imidlertid langt fra å være valgresultat. Likevel er det mye som går Støres vei.

Onsdag viste NRKs statsministermåling at Støre puster Erna Solberg i nakken når velgerne blir spurt om hvem de mener er den mest egnede statsminsteren i landet.

Og i dag kommer altså målingen som befester Arbeiderpartiets stilling som Norges største parti.

Partibarometeret juni-14

Parti

Valg 13

Mai-14

Juni-14

Diff valg-juni

Ap

30,8

35,9

35,4

4,6

Frp

16,3

14,3

14,5

-1,8

H

26,8

26,5

26,1

-0,7

KrF

5,6

4,8

5,8

0,2

Rødt

1,1

0,9

0,9

-0,2

Sp

5,5

4,6

4,9

-0,6

SV

4,1

3,8

3,7

-0,4

V

5,2

4,7

3,8

-1,4

MdG

2,8

4,1

4,3

1,5

Andre

1,8

0,4

0,6

-1,2

Feltperiode: 3-9 juni. Respondenter: 960 (N=698).

– Det som er interessant i målingen, er at det nå er balanse mellom blokkene, sier Støre.

Hadde målingen vært valgresultat måtte partiet han skal ta over samarbeidet med KrF i tillegg til sine tidligere samarbeidspartnere i SV og Sp.

Ville det være en idé å fri til KrF før neste valg?

– Jeg har bare fridd til kona mi, og i politikken er det litt andre ting som må gå opp. Det er at man er enige om hovedtrekk i politikken og hovedretningen for Norge. Der er jeg optimistisk. Jeg skal konsentrere meg om Arbeiderpartiet, men jeg lukker ikke døren for noen, sier Støre.

– For tidlig å snakke om misnøye med regjeringen

Professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning slår fast at alle de andre stortingspartiene med unntak av Arbeiderpartiet ligger så og si på valgresultatet.

– Vi så at Arbeiderpartiet var i vekst allerede før valget, og det er denne veksten som har fortsatt. Jeg tror det er for tidlig å si at dette skyldes misnøye med regjeringen, sier Aardal.

Han tror uansett ikke at et valgresultat på samme nivå som målingen ville rokket ved hvem som sitter i regjering.

– Det ville blitt på marginene, men vi hadde antakeligvis sittet med den samme regjeringen vi har nå, sier Aardal.

Statsminister Erna Solberg tar målingen med knusende ro.

– Det at vi ligger nesten likt med valgresultatet tolker jeg som at velgerne mener det vi gjør er det vi sa vi skulle gjøre, sier Solberg.

Hun er klar på at det ikke er noe mål i seg selv for Høyre å bli det største partiet på Stortinget.

– Vi har aldri ønsket å være størst, men å få makt til å gjennomføre politikken vår. Dette er en måling der de borgerlige partiene fortsatt er i flertall, og det er det det dreier seg om; å få flertall. Ikke et prosenttall.