Tre kritisk syke av svineinfluensa

- Tre personer er kritisk syke av svineinfluensa og ligger i respirator, opplyser helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen og helseminister Bjarne Håkon Hanssen

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen (t.v.) og helseminister Bjarne Håkon Hanssen på dagens pressekonferanse.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

På en pressekonferanse sammen med helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa Larsen at de aller fleste vil oppleve sykdommen som en vanlig vinterinfluensa, som de blir friske av uten medisinsk hjelp.

Yngre mennesker

Han sa at svineinfluensaen likevel ikke er en vanlig vinterinfluensa.

- Andre grupper blir smittet av H1N1-viruset (svineinfluensa). De kritisk syke er ofte yngre mennesker, ofte med en annen lidelse i tillegg, men også ellers unge friske mennesker kan bli kritisk syke. Vi har ikke immunitet, og heller ikke vaksine tilgjengelig foreløpig. Derfor blir omfanget så stort, sa helsedirektøren

Helsedirektøren understreket imidlertid at sykdommen fremdeles ikke smitter fritt i Norge.

- De fleste som er smittet er blitt det i utlandet, eller har fått sykdommen av andre som er blitt smittet i utlandet, sa Larsen.

Myndighetene regner imidlertid med at sykdommen snart vil begynne å smitte fritt også her i landet, slik tilfellet er i en rekke andre land.

Håper det vil drøye

Larsen håper det vil drøye lengst mulig før sykdommen smitter fritt i Norge, blant annet på grunn av vaksinetilgang.

- Jo lengre tid det tar før sykdommen når en topp, jo lengre tid har vi til å forberede oss, sier han.

Det er viktig å sette i verk tiltak for å forsinke og begrense smitten mest mulig.

Det kan den enkelte bidra til ved å ivareta enkle hygieneregler, som å vaske hendene ofte. Larsen tviler imidlertid på at det kan bli aktuelt å stenge skoler for å hindre smitte.

- Det vil ha svært mange store konsekvenser, sier han.

Tidligere vaksinering

- Vi regner med å kunne begynne å vaksinere de mest utsatte gruppene mot svineinfluensa i månedsskiftet september/oktober. Dette er noe tidligere enn vi tidligere har antatt, og skyldes at det vil ta kortere tid enn beregnet å teste vaksinen, sier helsedirektøren.

Dager eller uker

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa på pressekonferansen at det bare vil ta dager eller uker før antallet smittede her i landet kommer til å stige svært raskt. Han regner med en sykdomsbølge til høsten.

- Helsevesenet er godt forberedt. Dette er en varslet sak, og det har vært mye tid til forberedelser. Likevel kommer mange til å bli syke, mange blir alvorlig syke og mange kommer til å dø, sa helseministeren.

Erfaringer fra England

England er særlig hardt rammet av sykdommen, der smitten allerede en stund har berdt seg fritt.

- Erfaringen engelsk helsevesen har gjort, kan vi utnytte. Derfor har jeg bedt Helsedirektøren se på de engelske tallene, bryte dem ned og overføre dem til norske forhold når det for eksempel gjelder hvor mange som trenger ulike typer behandling. Har vi ikke nok respiratorer nok, så må vi skaffe dem, sa Hanssen

Helsearbeidere blir også syke

- Det blir en utfordring at når sykdomstoppen kommer, så kommer også flestt helsearbeidere til å være syke. Jeg har bedt Helsedirektoratet planlegge for dette. Hvordan kan vi utnytte Forsvarets sanitet? Hvordan kan vi utnytte ansatte og studenter som tar helsefaglig utdannelse, spurte helseministeren.

Norway Cup

Der mange mennesker samles, er også smittefaren større.

- Håndhygiene er viktig, men under Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo er det ikke alltid like lett å vaske hendene. Derfor har arrangørene kjøpt inn store mengder spritservietter som blir fritt tilgjengelig. På forhånd bør foreldrene snakke med barn og unge som skal delta og be dem bruke serviettene, sa Bjarne Håkon Hanssen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger