Hopp til innhold

Er negative eller likegyldige til kongelig skolebytte

Tre av ti nordmenn er negative, mens fire av ti bryr seg ikke om at kronprinsparet flytter barna sine til private skoler. Samtidig har et klart flertall stor tillit til den jobben kronprinsparet gjør.

Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus

Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus begynner på nye privatskoler neste uke.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ferien er over, også for kronprinsbarna, og nå er de klare for en helt ny hverdag. Denne uka begynner både prinsen og prinsessen på private skoler. Prinsesse Ingrid Alexandra har sin første skoledag på i 5. klasse ved Oslo Internasjonale skole på Bekkestua på tirsdag. Lillebroren begynner i 3. klasse på Oslo montessoriskole på mandag.

Kronprinsen sa, da dette valget ble kjent, at det var en beslutning som ikke hadde vært lett å ta. Denne beslutningen førte til stor debatt.

Oslo Internasjonale skole på Bekkestua har cirka 600 elever, og ett skoleår vil i underkant koste 100.000 kroner for prinsessen.

Arbeiderpartiets kongepolitiske talsmann Martin Kolberg sa til VG at skolevalget var et skritt i retning av avvikling av monarkiet, mens SVs utdanningspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes uttalte til NRK at grunnlaget for monarkiet slår sprekker.

Tre av ti nordmenn er negative, mens fire av ti bryr seg ikke om at kronprinsparet flytter barna sine til private skoler.

40 prosent av de spurte sier de verken har positive eller negative synspunkter på det Kronprinsparet gjør.

Delte meninger

Nå viser en meningsmåling NRK har fått gjennomført at det norske folk har delte meninger om valget. 25 prosent mener det er positivt, 41 prosent er verken det ene eller det andre, mens 30 prosent mener det er negativt. Fire prosent vet ikke hva de mener om saken.

Undersøkelsen ble gjort i forrige uke av Norstat blant 1000 personer. (Se faktaboks om hvilke spørsmål som ble stilt).

– Jeg er noe overrasket over at såpass mange er såpass negative. Det er nok et signal de bør ta seg ad notam fordi mye av troverdigheten til Kronprinsparet ligger i slike symboltunge valg. Det sier samfunnsforsker Thorgeir Kolshus.

Thorgeir Kolshus

Thorgeir Kolshus.

Foto: Siri Vålberg / NRK

Han er sterkt kritisk til at kronprinsparet har valgt vekk den offentlige skolen for sine barn, han mener den er et viktig fellesskapsprosjekt.

– Det å velge bort det som skaper et likere Norge, er problematisk. Det syns jeg også at disse tallene viser, sier han.

Bryr seg ikke

40 prosent av de spurte sier de verken har positive eller negative synspunkter på det Kronprinsparet gjør.

Samfunnsforskeren sier han er uenig i at dette skolevalget er likegyldig.

– I praksis har faktisk ikke dette foreldreparet fritt skolevalg. Fordi de er bærere av mye mer enn sine barns fremtid. Disse to barna skal nemlig bære fellesskapets fremtid videre og dette valget signaliserer at det ikke er gitt at dette fellesskapet, basert på likeverd, vil fortsette i fremtiden, mener han.

Kolshus sier han er overrasket over 25 prosent mener det er positivt at barna blir sendt til private skoler.

– Jeg har vanskelig for å se at dette kan være uproblematisk eller at dette er noe som kan hjelpe kongehuset. Det ser ut som de yngre er mer positive enn de eldre, kanskje de har større aksept for at de velger annerledes, funderer han.

Får gode skussmål

Samtidig viser undersøkelsen at nordmenn flest mener at kronprinsparet gjøre en god jobb. 41 prosent av de spurte svarer at de har stor tillit til Kronprinsparet, 20 prosent sier de har svært stor tillit, mens ni prosent sier de har liten tillit. Her svarer 26 prosent verken eller.

Dette er i tråd med tidligere undersøkelser. I mai sa hele 82 prosent av befolkningen at de støtter kongefamilien og ikke ønsker en annen statsform.

Samfunnsforsker Thorgeir Kolshus tror nordmenn vil fortsatt vil slutte opp om kongehuset.

– Dette er et veldig tregt kulturelt felt. Det endrer seg veldig sakte. Kronprinsparet trekker på en historisk arv og troverdighet som er basert på generasjonen foran dem har gjort. Men det er en kapital som kan forvitre, advarer han.

Kronprinsfamilien

60 prosent av de spurt har stor tillit til kronprinsparet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ