Trapper opp streiken ved skolestart

Lærerstreiken begynner i det små, men det kan bli en kraftig opptrapping fra skolestart.

Gradvis opptrapping av streiken

– Vi kjører en liten streik gjennom sommeren, og så trapper vi kraftig opp fra skolestart, sier Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet på en pressekonferanse.

Det ble i dag klart at et klart flertall av Utdanningsforbundets 93 000 medlemmer sier nei til årets meklingsresultat. 2/3 av medlemmene stemte og 73 % av disse gikk altså mot avtalen som Utdanningsforbundet og KS har forhandlet om.

Dermed blir det lærerstreik.

– Resultatet kan sees som et læreropprør mot alt det de blir utsatt for, sier Lied.

Starter i Bergen

-Undervurderte stemningen blant medlemmene

Det er foreløpig én skole som er tatt ut i streik. 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen streiker fra 1. juli. Deretter er det ventet at streiken kan bli kraftig trappet opp når man kommer til skolestart.

– Det er ikke tvil om at vi er i stand til å streike bredt, og vi er i stand til å streike lenge. Medlemmene våre har gitt oss et klart mandat, og det skal vi følge, sier Lied.

Men Oslo vil ikke bli omfattet av streiken. Oslo kommune er et eget tariffområde har også gjennomført en uravstemming, men 55 prosent av medlemmene her stemte ja til den fremforhandlede avtalen.

Skuffelse i KS

KS uttrykker skuffelse over resultatet av Uravstemmingen.

– Det er skuffende at lærerne har sagt nei til et forslag både Utdanningsforbundet og KS har anbefalt. Dermed sier de nei til en avtale som legger til rette for å utvikle en kollektiv samarbeidskultur i skolen, noe begge parter mener er nødvendig, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS i pressemeldingen.

Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet

KLAR FOR STREIK: Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet sier de er klare for streike.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Ledelsen i Utdanningsforbundet har tidligere rådet medlemmene til å stemme for arbeidstidsavtalen. Men dette har medlemmene nå sagt kraftig ifra om at de ikke er enige i.

– Vi undervurderte stemningen blant våre medlemmer. Vi anbefalte en arbeidstidsavtale som forutsetter tillit og gode lokale prosesser for å finne fleksible løsninger. Men klimaet er helt tydelig ikke til stede for en slik avtale, sier Lied.

Omstridt avtale

Avtalen som ble inngått mellom Unio og KS har vakt reaksjoner, og mange lærere er motstandere av innholdet i den nye arbeidstidsavtalen. Ifølge Lied er det også forslaget om arbeidstid som er hovedårsaken til at lærerne nå vil streike.

Avtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid. I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger