Lærte kronprinsen om transseksualisme

Kronprins Haakon gjestet i dag åpningen av verdens største konferanse om transseksualisme.

Internasjonal fagkonferanse om diagnosen transseksualisme.

Kronprins Haakon ble ønsket velkommen av Tone Maria Hansen, daglige leder av Harry Benjamin Ressurssenter.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Tone Maria Hansen ble født i en guttekropp. Hun er en av rundt 400 personer som siden 1963 er blitt operert ved Rikshospitalet for å få bekreftet sitt kjønn.

Torsdag tok hun imot kronprins Haakon og over 300 deltakere til verdens største medisinske konferanse for transseksuelle som nå arrangeres i Oslo.

Det ble utbytterikt for både Hansen og den kongelige gjesten.

Les mer om Tone Maria her: Absolutt Tone Maria

– Lærerikt

– Dette var veldig lærerikt. Jeg har lært mye om et tema jeg ikke visste så mye om, sa kronprinsen etter å ha fulgt de seks første foredragene under den to dager lange konferansen, der både diagnostiserte og fagfolk deltar.

Tone Maria Hansen var entusiastisk over kronprinsens deltakelse.

– Vi setter pris på at han kunne komme. Det er en stor anerkjennelse, noe som er ekstra viktig for en sårbar minoritet som den vi utgjør, sier hun.

Reddet tilbud

Hansen er styreleder i Harry Benjamin Ressurssenter, HBRS, som er en landsdekkende forening for mennesker som søker eller har fått diagnosen transseksualisme.

– Jeg stiftet foreningen da Rikshospitalets tilbud for kjønnsbekreftende behandling var i ferd med å bli lagt ned i 2000.

Tilbudet ble reddet, og det er helt avgjørende med en samlet ekspertise i et så lite land som vårt, sier Hansen.

Færre fordommer

Hun mener også å se at fordommene er blitt færre i løpet av disse årene.

– Tidligere var det mange som ikke visste at det fantes en diagnose, og langt mindre visste at det finnes et medisinsk tilbud. Mange som opplevde å være født i feil kropp, fikk et liv i psykiatrien, eller de tok sitt eget liv, sier Hansen.

Selv rakk hun å bli over 30 år før hun fortalte til noen at hun opplevde å være en kvinne fanget i en mannskropp, selv om hun hadde visst om at hun var jente fra hun var barn.

Stolt

Behovet for å samle ekspertisen på ett sted var også et av hovedbudskapene i KrF-leder og tidligere helseminister Dagfinn Høybråtens hilsen til konferansen.

Han ble kjent med Tone Maria Hansen under kampen for å redde behandlingstilbudet ved Rikshospitalet i 2000.

– Jeg vet at du og dine venner er stolte av å kunne arrangere denne konferansen. Jeg sier i like måte; jeg er stolt av dere, sa Høybråten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger