Hopp til innhold

Transportstreiken er over

Norsk Transportarbeiderforbund og Transportindustriens Landsforening har sittet i forhandlinger hos Riksmeklingsmannen hele dagen, og ble til slutt enige.

Blokade Rudshøgda

Det har lenge vært steile fronter i transportstreiken. Medlemmer fra Hedmark transportarbeiderforbund samlet seg i går utenfor terminalen til Bring Frigoscandia på Rudshøgda for å hindre det de mener er streikebryteri.

Foto: Jan Erik Løvbak / NRK

Streiken på godsterminalene, som startet 15. mai, og ble utvidet 24. mai., var over etter mer enn 12 timers mekling fredag. 1800 arbeidere skal dermed tilbake på jobb på mandag.

– Jeg er veldig glad for at vi nå har funnet en løsning, sier riksmeklingsmann Kari Gjesteby til NRK.

– Utholdenhet og hardt arbeid har brakt oss hit. Partene har stort sett holdt en god tone, men det har også vært en del innslag av galgenhumor etter hvert som timene har gått, sa en fornøyd Gjesteby da løsningen var et faktum.

Arbeidsgiverne har informert Gjersteby om at de har godkjent den fremforhandlede avtalen, arbeidstaker at de vil sende den ut til uravstemning med anbefaling.

Les også: Streik ved godsterminalene

– Veldig fornøyd

Lars Johnsen, 1.nestleder Norsk Transportarbeiderforbund

Lars Johnsen, 1. nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Foto: NTF

Streiken er over. Vi har varslet at fra arbeidstidens begynnelse i morgen klokken 06.00, kan arbeidet gjenopptas. Det betyr at de terminalene som åpner da fungerer, sier Lars Johnsen forhandlingsleder for Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) til NRK like etter klokken 23.00 fredag kveld.

1800 ansatte i blant annet Schenker, Tollpost Globe, Bring og DHL har lagt ned arbeidet sitt over hele landet under streiken.

– Vi er veldig fornøyd med utfallet. Vi har fått inn bestemmelser som sikrer oss at alle som er innenfor terminalområdene våre lønnes ut fra de tariffavtalene som gjelder der, sier forhandlingslederen.

– Og vi har sikret at vikarer blir behandlet på en skikkelig måte når de blir leid inn, og at det i hovedsak skal bygge på faste heltidsstillinger på terminalene, legger han til.

Beholder styringsretten

Tom Rune Nilsen, administrerende direktør LTL

Tom Rune Nilsen, administrerende direktør i Transportindustriens Landsforening (LTL).

Foto: LTL

Spørsmålet om arbeidsfordeling mellom ansatte ved terminalene og sjåførene, et av de vanskeligste spørsmålene i konflikten, er nå avklart.

– Ja, det er avklart. Vi har fått gode løsninger. Motparten er fornøyd, og har de mulighetene de trenger, og vi har sikret at våre folk er de som i hovedsak skal besette terminalene fremover, sier Johnsen.

– Jeg er veldig fornøyd. Det har vært en vanskelig og tung tid, men vi fikk den løsningen vi ville ha, sier direktør Tom Rune Nilsen i Transportindustriens Landsforening (LTL) til NRK.

– Vi har fått beholde styringsretten, som er det vi har stått på hele tiden. Sammen med Lars synes jeg vi har klart å, i en vanskelig situasjon, finne frem til en brukbar avtale, mener Nilsen.

Les også: Nytt transportstreik-møte fredag

Tre ukers mekling

Meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund og Transportindustriens Landsforening har pågått i tre uker.

Arbeidsgiversiden tilbød 3 kroner mer i timen tidligere denne uken, og håpet med det å få slutt på transportarbeiderstreiken.

Tilbudet ble avvist av NTF, som mente det kun var et lønnstilbud.

– Streiken dreier seg ikke først og fremst om penger, men prinsipper for å unngå sosial dumping, sa forbundsleder Roger Hansen i NTF mandag kveld.

Torsdag ettermiddag sa Johnsen til NRK at NTF var villige til å se på forhandlingene med nye øyne, og at de hadde tro på en løsning.

LES OGSÅ: Transportstreiken utvides

AKTUELT NÅ