Hopp til innhold

Trakk søknad til direktørjobb: – POD ba meg dementere saken

TRONDHEIM (NRK): Visepolitimester Marit Fostervold (45) hevder Politidirektoratet ba henne dementere saken om at hun hadde trukket sin søknad på bakgrunn av en telefonsamtale.

Marit Fostervold, Sør-Trøndelag

IKKE NY JOBB: Marit Fostervold, visepolitimester i Trøndelag politidistrikt, blir ikke ny beredskapsdirektør i Politidirektoratet.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Politidirektoratets ansettelse av ny beredskapsdirektør har fått mye kritikk, etter at Politiforum avslørte at Marit Fostervold trakk sin søknad etter å ha blitt oppringt av HR-direktør Karin Aslaksen i POD i etterkant av sitt jobbintervju.

Nå forteller Marit Fostervold for første gang om bråket rundt direktørjobben og den mye omtalte telefonsamtalen.

– Jeg oppfatter det slik at jeg skulle trekke søknaden min, sier Fostervold til NRK om telefonen hun fikk etter jobbintervjuet.

– Hva tenker du om det?

– Jeg ville ikke ha kjørt denne prosessen på en slik måte selv.

– Skulle si at jeg ikke kjente meg igjen

Fostervold sier til NRK at hun forsøkte å opprette en dialog med POD da hun ble kontaktet av Politiforum som ville omtale saken. Først da POD selv ble oppringt av fagbladet skal visepolitimesteren ha fått svar.

– De ønsket at jeg skulle gå ut å si at jeg ikke kjente meg igjen i artikkelen. Jeg hadde ingen interesse av å si det, jeg hadde trukket søknaden min. Da jeg ikke var villig til det, var spørsmålet om det var greit at POD fremmet mitt syn på at jeg ikke kjente meg igjen i den beskrivelsen Politiforum hadde.

– Det er overhodet ikke greit. Det var også et nei fra min side.

– Ble du bedt om å dementere saken?

– Jeg har blitt bedt om å dementere det på den måten at jeg skulle si at jeg ikke kjenner meg igjen i det, og at det bare var mine ord som kunne stoppe den.

HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet har en annen oppfatning av dette.

– Vi ble ringt opp av Politiforum for å besvare spørsmål der det ble hevdet at Fostervold hadde blitt bedt om å trekke sin søknad. Jeg har hele tiden hatt en god dialog med Marit og tok kontakt for høre om det medførte riktighet. Jeg ser at hun oppfatter dette annerledes enn meg, sier Aslaksen.

Marit Fostervold og Torkjel Rendal

TRAKK SØKNADEN: Marit Fostervold (t.v.) trakk sin søknad om å bli ny beredskapsdirektør i Politidirektoratet, etter å ha blitt ringt opp i etterkant av intervjuet. Her på en pressekonferanse med assisterende stabssjef i Sør-Trøndelag politidistrikt, Torkjel Rendal, som ikke har noen rolle i saken.

Foto: NRK

«Kunne ikke vite at Smedsrud har søkt»

Blant dem som har kritisert POD hardest er leder i Oslo Politiforening, Kristin Aga. Hun anklager landets øverste politiledere for å være en «gutteklubb» som driver med «skinnprosesser».

Fostervold sier til NRK at hun først og fremst er ute etter å belyse saken, som ifølge henne selv har ført til et stort medietrykk den siste uken.

Hun forteller om en prosess og som står i kontrast til det POD selv har skrevet i stillingsannonsen til direktørstillingen: «Politiet er en åpen og inkluderende etat hvor alle søkere blir vurdert likeverdig».

Ifølge Fostervold var ikke innholdet i samtalen lørdag 6. februar til å misforstå:

Jobben som beredskapsdirektør var tiltenkt Knut Smedsrud (55), en av politidirektør Odd Reidar Humlegårds nærmeste betrodde i direktoratet.

– Jeg ble oppringt med beskjed om at de var usikre på om de kunne innstille meg til jobben, fordi jeg ikke hadde oppgitt referansene mine i søknaden. Det var ikke det naturlig for meg gjøre. Det ble heller ikke bedt om dette i søknadsteksten, sier Fostervold.

Hun sier hun svarte at det ikke var noe problem for henne å oppgi referanser.

– Jeg var jo motivert for jobben.

– Ikke uvanlig at man trekker søknaden

Karin Aslaksen, HR-direktør i POD

SNAKKET MED FOSTERVOLD: HR-direktør i Politidirektoratet, Karin Aslaksen, ringte Fostervold én uke etter at hun hadde vært på intervju.

Foto: Alf Ivar Martinsen / NRK

Hun forteller videre at samtalen deretter skal ha handlet om hennes manglende erfaring innen strategisk ledelse. Etter å ha svart på dette, skal HR-direktør Aslaksen ha sagt at Fostervold« jo ikke kunne vite at Knut Smedsrud har søkt».

– Min respons til det var at det ikke var noen grunn til at jeg skulle trekke min søknad. Jeg spør om det egentlig er slik at innstillingen er ferdig? Da får jeg til svar at Knud Smedsrud vil bli innstilt som nummer én.

Slik Fostervold oppfattet samtalen på dette tidspunktet, hadde hun egentlig bare to alternativer:

– Det ene er å oppgi referansene mine, det andre er å trekke søknaden. Jeg spurte om det hadde noe å si om jeg oppga noen referanser, eller om innstillingen allerede var klar?

– Da får jeg til svar at «det ikke er uvanlig er at man trekker søknaden sin når man ikke blir innstilt som nummer én», sier Fostervold.

Marit Fostersvold snakker ut om ansettelsesbråket

UENIG: Marit Fostervold er ikke fornøyd med måten Politidirektoratet har ansatt ny beredskapsdirektør på.

«Kan jo bli litt styr»

I en ny samtale lørdag 5. februar skal Fostervold ha spurt om hvordan det blir oppfattet om hun trakk sin stilling.

– Da får jeg til svar at «det kan jo bli litt styr». Jeg svarer: Styr? Det blir jo bråk. Men det er ikke det jeg spør om, forklarer visepolitimesteren og fortsetter:

– Det jeg spør om er hvordan Politidirektøren vil oppfatte det at jeg trekker søknaden? Vil det bli oppfattet negativt? Da får jeg til svar at hun (Karin Aslaksen, journ. anm.) skal hilse meg fra Vidar Refvik, assisterende politidirektør, som sier at jeg har håndtert prosessen profesjonelt, og at hun var sikker på at Humlegård (politidirektør Odd Reidar Humlegård, journ. anm.) mente det samme.

– Da avsluttet jeg samtalen med å si at jeg gratulerte Knut Smedsrud, og at jeg skulle gjøre mitt for å sørge for at han gjør en best mulig jobb, sier Fostervold, som påpeker at hun ikke har noen grunn til å tvile på Smedsruds egnethet.

– Han er en kvalifisert og veldig flink direktør, som har vært i ledergruppa til Politidirektøren fra før. Jeg gleder meg på hans vegne, og det er den beste som får jobben.

– Ikke bedt om å trekke søknaden

Grensekontroll pressekonferanse

NY BEREDSKAPSDIREKTØR: Knut Smedsrud ble fredag ansatt som ny beredskapsdirektør i Politidirektoratet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

HR-direktør Karin Aslaksen avviste overfor NRK fredag at hun ba Fostervold om å trekke sin søknad, og gjentar dette i en e-post tirsdag.

Hun bekrefter imidlertid at hun ringte visepolitimesteren lørdag 5. februar, og spurte om hennes referanser.

– Gjennom den samtalen ble det fra hennes side spurt om vurderinger, og jeg valgte å være åpen og sa at Smedsrud ville bli innstilt som nummer én fordi han var best kvalifisert, sier Aslaksen.

Hun forteller at de to da ble enige om å ringes senere.

– Hun ringte tilbake og sa at hun trakk søknaden. Vi har ingen interesse av at søkere trekker søknaden sin, men jeg har respekt for valget hun gjør i denne situasjonen. Det er ikke uvanlig at man trekker søknaden når man får vite at man ikke er innstilt som nummer én, sier Aslaksen.

Hun påpeker også at det var offentlig kjent at Smedsrud var en kandidat til jobben da hun snakket med Fostervold.

Fostervold ble bedt om å dementere

SKULLE SI HUN VAR UENIG: Ifølge Karin Aslaksen tok POD kontakt og ba henne si at hun var uenig i fremstillingen i Politiforum.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger