NRK Meny
Normal

Traff terminalen med like mye kraft som når en jumbojet tar av

Ulykkesvognene kan ha rast nedover fra Alnabru med en hastighet på mellom 100 og 150 km/t før de traff terminalbygningen på Sjursøya med voldsom kraft.

Video Ulykken på Sjursøya

Video: Vognene traff terminalen på Sjursøya med voldsom kraft.

Ifølge fysiker Bjørn Samset ved Universitet i Oslo kan de 16 vognene, som veide 35 tonn hver, ha kommet opp i en hastighet på 100 km/t da de braste inn i en bygning på Sjursøya i Oslo i ettermiddag.

Vannet reddet mye

– Det er vanskelig å bergene farten, men med en høydeforskjell på 100 meter kan toget ha fått en hastighet på 100 km/t, sier Samset, men da tar han ikke høyde for friksjonen vognene kan ha skapt mot toglinjene eller topografien i området.

– Hvis man ikke tar hensyn til svinger og friksjon kan vognene kommet opp i en fart på 140-150 km/t, men trolig er det snakk om en hastighet på 100-120 km/t, sier Ola Hunderi ved NTNU i Trondheim.

– Hvis vi gjetter på at vognene hadde en fart på 100 km/t, så hadde de like mye energi som når en diger lastet jumbojet har når den tar av, så det er snakk om veldig store greier som har hatt store krefter, sier Samset.

– Den første vognen treffer nok bygningen med en kraft på 100.000 kilo, sier Hunderi.

Tre personer har omkommet og minst tre personer er alvorlig skadd i vognavsporingen som traff terminalbygget med en voldsom kraft. Trolig førte vannet til at de materielle skadene ikke ble større.

Video Animasjon av togulykken

3D-animasjon av ulykken på Sjursøya.

– Alt i alt har man nok vært heldig at vognene traff vannet, for vann tar av for mye energi. For når et tog bremser bruker det veldig lang tid, så jeg tror vognene kunne fart gjennom både to og tre hus til hvis det ikke hadde havnet i vannet, sier Samset.

I løpet av de neste timene skal man ved hjelp av kranbiler heve vognene som kjørte i vannet, slik at dykkere kommer til. Tre-fire vogner ligger i vannet, sier innsatsleder Grethe Løland til Dagbladet.

Bygningen som ble truffet skal rives for å se om det ligger noen i ruinene.

Grufullt syn

Mange så det som skjedde onsdag ettermiddag, og flere øyenvitner forteller om et grufullt og surrealistisk syn ved Oslos havneterminal.

– Jeg stod og lastet opp lastebilen da jeg hørte et forferdelig bråk. Så så jeg godsvognene komme susende forbi brygga i over hundre kilometer i timen. De siste vognene var ikke nede på skinnene, de hang som et slips bak, forteller Morten Schrøder som jobber som lastebilsjåfør.

Video Politiet om ulykket på Sjursøya

Video: Politiet om ulykken på Sjursøya.

Forsøkte å spore av

Jernbaneverket forsøkte å spore av godsvognene før det nådde Sjursøya, men farten var for stor.

– Togleder gjorde forsøk på å spore av vognene på Loenga ved å styre det i en mur, men lyktes ikke. Toget fortsatte da sin ville ferd ut på Sjursøya, sier pressevakt Arvid Bårdstu.

Godsgognene kan ha brukt så kort tid som fem minutter fra Alnabru til Sjursøya.

– Fra Alnabru til Sjursøya er det ikke veldig langt, og det er sterkt fall, slik at vognene fikk en vannvittig fart nedover, sier Bårdstu.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger