Hopp til innhold

Toyota kaller tilbake 20.000 norske biler

20.000 norske biler tilbakekalles på grunn av airbag-problemer, skriver E24. Kollisjonsputene har fått skylda for 11 dødsfall verden over.

FRANCE-JAPAN-INDUSTRY-AUTO-COMPANY

KALLES TILBAKE: Toyota kaller tilbake 20.000 norske biler av modellen Yaris, samt Hilux og Auris på grunn av airbag-problemer. I verste fall kan de eksplodere og skyte ut dødelige splinter.

Foto: FRANCOIS LO PRESTI / Afp

Onsdag kom meldingen om at Toyota kaller tilbake 5.8. millioner biler på grunn av problemer med kollisjonsputene.

20.000 av bilene som nå tilbakekalles er norske, skriver E24. Bilene er av typene Yaris, Hilux og Auris. Det gjelder modeller produsert mellom mai 2000 og november 2001, og mellom april 2006 og desember 2014.

Airbagen fra japanske Takata har en feil som gjør at det kan sive inn fuktighet, noe som igjen gjør at de blåser seg opp på en feil måte. I verste fall kan de eksplodere og skyte ut dødelige splinter.

Airbag-skandale

Dette er ikke første gang Toyota må tilbakekalle biler på grunn av kollisjonsputer fra japanske Takala. I fjor måtte airbagprodusenten erkjenne at det er en feil på produktet, og bare i USA har Takala tilbakekalt nesten 70 millioner kollisjonsputer innstallert i amerikanske biler siden 2014.

Kollisjonsputene skal ha krevd til sammen 11 liv og over 100 skader verden over.

Det siste offeret var en kvinne i 50-årene som krasjet i Los Angeles i slutten av september, skriver CNN. Kollisjonsputen blåste seg ikke opp på riktig måte, og kvinnen døde.

Stephanie Erdman vitner i en høring om Takatas kollisjonsputer

BLE SKADET: Stephanie Erdman er en av de rundt 100 personene som har blitt skadet av en defekt kollisjonspute fra produsenten Takata. Her vitner hun i en høring for Senatets transportkomité om produktet, i Washington november i 2014.

Foto: ALEX WONG / Afp

– Toyota tar kostnaden

Toyota Norge forteller at de ønsker å være på den sikre siden.

– Bilene har en potensiell feil, og derfor ønsker vi å være forut. Vi gjør det vi kan for å få kalt inn biler så fort vi har deler tilgjengelig. Vi tar kostnaden for kunden, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge til E24.

Dette er den største tilbakekallelsen noensinne. Tidligere denne måneden måtte Toyota også tilbakekalle over 1400 biler i Norge av typen Prius som følge av en mulig feil med parkeringspremsen. Da ble 340.000 Prius-biler tilbakekalt globalt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ