Normal

Høyre torpederer regjeringens karakter-politikk

Høyre trosser regjeringen og publiserer resultater fra de nasjonale prøvene på en egen nettportal. Det liker kunnskapsdepartementet dårlig, men de har ingen mulighet til å stoppe det.

Høyre i Trondheim lanserer en egen nettportal hvor foreldre kan se resultatene til hver enkelt skole på de nasjonale prøvene, stikk i strid med regjeringens skolepolitikk.

NETT-TV: På trondheimsskolen.no legger Høyre ut resultater fra de nasjonale prøvene. Reporter: Fredrik Solvang

Yngve Brox

Yngve Brox, gruppeleder i Trondheim Høyre.

Foto: Tomas Moss / HØYRE

Høyre lanserer nå en portal hvor de legger ut resultatene for hver enkelt skole under de nasjonale prøvene i Trondheim.

På portalen kan foreldre gå inn og se hvordan barnas skole gjør det i forhold til andre skoler i kommunen.

– Dette er offentlig informasjon, som alle har krav på. Nå sørger vi for at alle kan få vite det, sier gruppeleder i Trondheim Høyre Yngve Brox.

Frykter A- og B-skoler

På sikt ønsker Høyre å utvide ordningen til å gjelde hele landet.

Dermed sparker de bein under regjeringens skolepolitikk, som slår fast at kun snittresultatet for hver kommune skal publiseres. Dette har vært en viktig kampsak for SV, som frykter at rangering av skoler kan skape A- og B- skoler innenfor kommunene.

Kan ikke stoppe det

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har imidlertid ingen mulighet til å stoppe publiseringen.

Befolkningen har nemlig rett til innsyn i tallene, og det er dette Høyre benytter seg av når de nå systematiserer resultatene og legger dem ut på nett.

– Tallene skjuler at det er enorme forskjeller mellom de skolene som presterer best i Trondheim, og de som presterer dårligst, sier gruppeleder i Trondheim Høyre Yngve Brox.

– Kan følge med

Svein Harberg

Svein Harberg, stortingsrepresentant for Høyre.

Foto: NRK

Formålet med de nasjonale prøvene er å vurdere i hvilken grad skolen lykkes med å utvikle elevenes ferdigheter i lesing, regning og engelsk.

Prøvene gjennomføres hvert år på 5., 8. og 9. trinn.

Regjeringens ønske er at bare kommunene og skolene skal bruke resultatene til å forbedre seg. Høyre mener tallene også kan være et nyttig verktøy for foreldrene.

– Poenget er at de skal kunne følge med på hvordan deres skole ligger an, gi beskjed hvis de synes at dette ikke er godt nok, og stille krav til de som driver skolen, sier stortingsrepresentant Svein Harberg (H).

Frykter usunn konkurranse

Regnhild Setsaas

Regnhild Setsaas, statssekretær i kunnskapsdepartementet.

Foto: NRK

Kunnskapsdepartementet liker dårlig initiativet til Høyre. De mener at skoler neppe bli løftet hvis de får et dårlig-stempel på seg.

– Det viktige er jo at kommunen og skoleledelsen har den kunnskapen. Det er de som skal bruke den til å gjøre noe med det, sier statssekretær Ragnhild Setsaas (SV).

Hun frykter også at offentliggjøringen vil bidra til at skolene starter en usunn konkurranse om høyest mulig resultat på de nasjonele prøvene.

– Det er ikke det man bør konsentrere seg om, sier statssekretæren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger