Hopp til innhold

– Samfunnet er blitt mer oppmerksom på trusselsituasjoner

PST presenterer sin åpne trusselvurdering mandag. I den forbindelse svarer sjef for Politihøgskolens operative seksjon, Per Olaf Torkildsen, på spørsmål fra NRK.nos lesere.

Per Olaf Torkildsen (innfelt) og væpnet vakthold ved Stortinget

Per Olaf Torkildsen (innfelt) og væpnet vakthold ved Stortinget. Torkildsen svarer på spørsmål fra NRK.nos lesere mandag i forbindelse med framleggingen av PSTs årlige trusselvurdering.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Trussel-og sårbarhetsvurderingen er utarbeidet av PST, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Forsvarets e-tjeneste og skal presenteres for publikum klokken 12.45 mandag.

Samtidig skal sjef for Politihøgskolens operative seksjon Per Olaf Torkildsen stille til nettmøte på NRK.no.

Han er ekspert på beredskap, og kan svare på spørsmål om politiets håndtering av PSTs nye trusselvurdering.

– Hvor viktig er trusselvurderingen i planleggingen av beredskap i politiet?

– Veldig viktig. Den sier noe om hvor vi bør sette inn ressursene våre, sier Torkildsen.

Du kan stille ham spørsmål her.

Utdanner Beredskapstroppen og operasjonsledere

Som sjef for Politihøgskolens operative seksjon har han ansvaret for utdanning og kursing av svært mange politifolk. Med over 40 ulike utdanninger og kurs bidrar de med sin ekspertise for å forberede norske politifolk på det meste.

Har noe endret seg i hvordan politiet forholder seg til trusler etter 22. juli?

– Nei, egentlig ikke. Vi er oppmerksom på at media og samfunnet for øvrig er mer oppmerksom på trusselsituasjoner. Politiet har alltid hatt denne oppmerksomheten og håndterer slike saker stort sett som tidligere, sier han.

Torkildsen mener det er viktig å være åpen, og derfor velger han å stille i nettmøte for å svare på spørsmål fra leserne om hvordan politiet jobber og forholder seg til PSTs konklusjoner i den nye rapporten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet på skytetrening

SKYTETRENING: Torkildsen leder den operative seksjonen som lager oppleggene for skytetreningen som alle norske operative politifolk må ha.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Slik vurderer politiet trusler

Hvordan håndterer politiet trusler som blir meldt til politiet?

– Så fort politiet mottar informasjonen, foretas det en vurdering. Hva sier de som ringer, hvilke opplysninger kommer de med? Hva betyr trusselen for oss, og hva betyr det for samfunnet? Man er lydhør og oppmerksom på publikums behov og trygghetsfølelse, sier Torkildsen.

Da det kom en trussel mot Stortinget forrige uke, rykket politiet ut med alt tilgjengelig mannskap. Har politiet et behov for å markere seg etter 22. juli?

– Politiet har ikke behov for å markere seg i forbindelse med slike type saker. Det er helt utenkelig. Det vil ikke være naturlig for en politimann å ha det i bakhodet når han skal vurdere trusler oppimot ressursbruk. Kronene løper når vi beskytter Stortinget med alt tilgjengelig mannskap. Vi har ikke råd til, eller behov for å «vise oss fram» for publikum, sier Torkildsen.

Hvordan er samarbeidet mellom aktørene som har utarbeidet trusselvurderingen, NSM, Forsvarets e-tjeneste og PST? Snakker de godt sammen?

– Så langt jeg vet er det god kontakt og informasjonsdeling mellom de forskjellige tjenestene. Man har forskjellig, men delvis overlappende mandat, sier Torkildsen.

AKTUELT NÅ