NRK Meny
Normal

Torgersen-saken ikke gjenopptatt

Gjenopptagelse av den 58-år gamle Torgersen-saken er igjen avslått av gjenopptakelseskommisjonen.

Fredrik Fasting Torgersen i stua hjemme hos kjæresten.

Fredrik Fasting Torgersen kjempet for å få navnet sitt frikjent. Siste begjæring ble sendt rett før hans død.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Fredrik Fasting Torgersen, som døde i juni i år, får dermed ikke navnet sitt frikjent for drapet på Rigmor Johnsen i 1957. Det er nå femte gang gjenopptakelseskommisjonen lander på den avgjørelsen.

Torgersen ble for 58 år siden dømt til livsstid for drapet, men slapp ut etter 16 år. Siden har saken jevnlig vært omtalt. Hovedpersonen selv kjempet helt frem til sin død for å få saken opp igjen for retten. Forrige gang saken ble avvist i gjenopptakelseskommisjonen var i 2010.

Ikke noe nytt

Forsvarerne Cato Schøitz og Pål Lauritzen, som begjærte gjenopptakelse på vegne av Torgersen, mener de tekniske bevisene som ble ført mot Torgersen ikke holder vann.

I kommisjonens avgjørelse derimot, som ble skrevet av leder Helen Sæter, legges det vekt på at analysene og bevisene som ble lagt frem alle har vært vurdert før. Hun skriver at det begjæringen derfor "åpenbart ikke kan føre frem".

Statsadvokat Jørn Maurud sier til NRK at han ikke har rukket å lese gjennom dokumentene i sin helhet, men mener det fremstår som en riktig avgjørelse.

Portrett av Fredrik Fasting Torgersen i 1957

Portrett av Fredrik Fasting Torgersen i 1957.

Foto: SCANPIX / NTB scanpix

- Inhabil

Torgersens nevø, Frode Fasting Togersen, mener avgjørelsen er provoserende, og peker på at Sæter alene behandlet saken. Hun satt som henholdsvis nestleder og leder i kommisjonen under de forrige avslagene i 2006 og 2010.

– Jeg mener Helen Sæter er inhabil og ikke skulle ha vært med på å behandle saken i det hele tatt. Når hun da går inn og tar avgjørelsen alene, mener vi at hun utviser sviktende dømmekraft, sier han til NTB.

Helen Sæter, leder for Gjenopptakelseskommisjonen, om Treholt-saken
Foto: Nyhetsspiller

Sæter vil ikke kommentere uttalelsene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger