Hopp til innhold

– Jeg er virkelig redd for å bli sendt til Afghanistan

Tolken Faizullah Muradi (22) som hjalp norske styrker i Afghanistan, tør ikke søke om asyl i Italia fordi han frykter han blir sendt tilbake til hjemlandet han flyktet fra.

Faizullah Muradi

VENTER PÅ SVAR: Norske myndihgeter sendte Faizullah Muradi (22) til Italia, som er det første europeiske landet han kom til fra Afghanistan. Han venter nå på svar om han likevel kan få behandle asylsøknaden sin i Norge.

Foto: Privat

– Alle dokumenter jeg har og vitner er på norsk. Det blir derfor vanskelig for meg å bevise at de er ekte i Italia. Jeg er ikke sikker på at de italienske myndighetene kan etterprøve at alt stemmer, sier Muradi til NRK.

Han sier lederen for immigrasjonskontoret i Italia personlig rådet ham til å søke asyl i Norge fordi dokumentene han har med for å vise at han har krav på asyl allerede er bevist ekte der, men at det vil være vanskelig å bruke som bevis for italienske myndigheter.

– Italienske myndigheter behandler dette som en helt vanlig sak. De ser heller ingen tilknytning til Italia, fordi jeg har jobbet for Norge, ikke Italia.

– Søker jeg politisk asyl i Italia, vil jeg heller ikke kunne søke asyl i Norge igjen. Og om jeg søker politisk asyl, og den blir avslått, sendes jeg tilbake til Afghanistan, forteller Muradi til avisa Lindesnes.

– Jeg er virkelig redd for å bli sendt til Afghanistan

Muradi kan oppholde seg i Italia i fem virkedager, før han blir sendt til Afghanistan, med mindre han søker asyl eller får forlenget oppholdstillatelse.

Mandag holder utlendingsmyndighetene i Italia stengt, så Muradi har tre dager igjen fra tirsdag. Han sier det derfor haster å få beskjed fra norske myndigheter.

– Hvis de tre dagene utløper, kan jeg verken søke om asyl eller opphold. Får jeg ikke opphold, blir jeg sendt tilbake til Afghanistan. Da vet alle hva som vil skje med meg, sier han.

22-åringen måtte flykte fra Afghanistan etter å ha vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet. Ifølge afghaneren kommer Taliban til å ta livet av ham om han vender tilbake til Afghanistan etter å ha arbeidet for Norge.

– Det jeg ber om er beskyttelse, for jeg er virkelig redd for å bli sendt tilbake til Afghanistan, sier Muradi.

Måtte bli i Italia fordi han var vitne i straffesak

Afghaneren ble natt til tirsdag hentet av politiet i Mandal og sendt til Italia, som var det første europeiske landet han kom til. Muradi måtte bli i Italia i to år da han ankom fordi han var vitne i en straffesak mot menneskesmuglere.

Han fikk derfor midlertidig oppholdstillatelse i Italia, men har hele tida vært klar på at han skulle søke asyl i Norge så snart straffesaken var over.

Onsdag snudde statsminister Erna Solberg etter kritikk, og åpnet for å gjøre en ny vurdering av om Muradi kan få behandlet asylsøknaden sin i Norge likevel. Han sier han per fredag ikke har hørt noe fra norske myndigheter.

– Jeg håper at jeg kan komme tilbake til Norge mens saken min behandles der, eller at statsministeren kan sende noen fra UDI til Italia, slik de sendte UDI-personell til Afghanistan for å intervjue de 22 tolkene som fikk opphold i Norge.

– Jeg har ingen anelse om hva som vil skje de neste dagene. Det er frustrerende, sier tolken.

Kjempet for Norge

Norske myndigheter har argumentert med at det er Italia som skal behandle Muradis asylsøknad fordi det var det europeiske landet han kom først til.

Kritikerne sier Norge har et moralsk ansvar for tolken som kjempet i norske styrkers tjeneste, og peker på at Dublin-regelverket sier at asylsøkerne ikke må, men kan, sendes tilbake til landet de først ankom for å søke asyl.

Justisminister Anders Anundsen vil ikke la seg intervjue om saken fredag. Justisdepartementet opplyser at de jobber på spreng med å gjennomføre den nye vurderingen som Erna Solberg bestilte onsdag ettermiddag.

Først i neste uke skal de ta stilling til om de skal gå inn for en regelendring, eller om de kun skal gripe inn i denne konkrete saken.

En eventuell regelendring kan føre til at flere i samme situasjon får opphold, og departementet undersøker nå hvor mange det kan være snakk om.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International Norge har engasjert seg i saken til Faizullah Murad.Generalsekretær John Peder Egenæs mener «det er helt åpenbart at norske myndighetene har et særskilt ansvar ovenfor tolken.»

Video: John Peder Egenæs mener norske myndighetene har et særskilt ansvar ovenfor tolken.

AKTUELT NÅ