Politiet tør ikke sende terror-informasjon i posten

Riksadvokaten er så bekymret for lekkasjer fra etterforskningen at informasjon til bistandsadvokatene ikke kan sendes i posten – den må overleveres personlig på cd-plater.

Politi på sundvolden 23. juli

Politiet vil utlevere lydlogger fra deres kommunikasjon etter terroren som rammet Norge den 22. juli.

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX

Politiet hadde først sagt nei til å gi bistandsadvokatene innsyn i etterforskningsmateriale som lydlogger fra politiets kommunikasjon dagen terroren rammet Norge.

Men da advokatene som representerer de overlevdende og pårørende truet med å gå til retten snudde politiet.

Politiet vil overlevere lydlogger og annet etterforskningsmateriale så fort det lar seg gjøre rent praktisk.

Lydlogger kan bli gitt til media

Når overleveringen vil skje er det derimot ennå mye usikkerhet rundt. At lydloggene overleveres er derimot ganske klart opplyser bistandsadvokater som NRK har snakket med.

– Vi får innsyn før i morgen. Politiet har også antydet at de vil offentliggjøre dem til media samtidig eller før dette, sier bistandsadvokat John Christian Elden til NRK.

Kunstgjødselsekker på Anders Behring Breiviks gård utenfor Rena

Kunstgjødselsekker på gården der Anders Behring Breiviks bodde utenfor Rena

Foto: Brenden, Jo E. / Scanpix

Politiet har invitert til en pressekonferanse kl. 16.30 i dag om status i terrorsaken.

På pressekonferansen vil politidirektør Øystein Mæland være til stede sammen med representanter for Oslo og Nordre Buskerud politidistrikt.

Det er ikke klart hva politiet faktisk vil legge fram på pressekonferansen, men den foreløpige rapporten som Knut Storberget har bedt om vil nok bli et tema i tillegg til sprengstoffet som ble funnet på Anders Behring Breiviks gård og muligens også lydloggene fra innsatsen mot Utøya.

Om lydloggene og etterforskningsmaterialet er klart for overlevering allerede i dag er derimot usikkert.

Ifølge bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har politiet startet arbeidet med å overføre materialet til cd-plater, men hun forventer ikke å få noe før etter helga. Hun har likevel fått beskjed om at hun ikke får det oversendt i noen konvolutt.

Må hentes personlig

Larsen har fått beskjed om at politiet og påtalemyndigheten ikke tør sende materialet som inneholder lydloggene i posten.

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen er bistandsadvokat for flere av de pårørende.

– Riksadvokaten har bestemt at informasjonen skal leveres fysiske CD-plater som ikke kan sendes i posten, sier Mette Yvonne Larsen.

Dermed må hun og alle de andre av de over 90 bistandsadvokatene som ønsker kopi av etterforskningsmateriale møte opp i egen person får å få informasjonen.

– CD-platene må overleveres personlig til de aktuelle bistandsadvokatene, sier Larsen som også forteller at platene ikke bare inneholder lydlogger.

Etterforskningsmaterialet som bistandsadvokatene nå skal få innsyn i er ventet å være mer skriftlig dokumentasjon på hva politiet har gjort hittil i etterforskningen.

SISTE NYTT

Siste meldinger