Tor-Arne satt fast nede i utedoen i fem timer på årets varmeste dag

Drømmen om ny utedo på hytta tok en dramatisk vending da Tor-Arne Moen ble sittende innestengt i lortefallet i fem timer

Tor-Arne Moens utedass

FANGET: Tor-Arne Moen måtte tilbringe fem timer innestengt på sin egen utedo mens kvikksølvet steg oppover mot varmerekord.

Foto: Privat

De siste ukene har kunstneren Tor-Arne Moen (52) fra Notodden i Telemark svingt hammeren på hytta for å bygge en ny utedo.

– Kona var ikke helt fornøyd med dassen på 90 ganger 90 centimeter som bestefar bygde i 1950, og ville ha litt større plass og et lortefall på et par meter, forteller Moen til NRK.

I sommer har han støpt fundament, bygd en utedo med plass til to og et lortefall på 2,5 meter utfor en skrent.

Moen forteller at det var et solid bygg og skrudd skikkelig til.

Falt ned i hullet

Fredag morgen var han i ferd med å ferdigstille hullene i sittekassa. Men da han kikket ned i hullet oppdaget han noen rester av byggskum som lå i bunn.

Han bestemte seg for å klatre ned og fjerne det og manøvrerte en gardintrapp ned i hullet.

– Jeg trodde den stod støtt, men plutselig sklei den og jeg ble hengende fast i hullet. Da fikk jeg litt panikk der jeg hang og sprella i lufta.

Men det skulle bli verre. Moen merket at det ble vanskelig å puste og han innså at det var umulig å komme seg opp. Han klarte derimot å lirke seg nedover og satt etter en stund på bunnen av lortefallet.

Gardintrappa hadde kilt seg fast og det var umulig å komme seg opp igjen. I tillegg hadde Moen ikke laget noen luke i lortefallet og hele bygget var som tidligere nevnt solid skrudd sammen.

– Jeg skjønte ganske fort at jeg ikke kom til å komme meg ut. Ikke hadde jeg noe verktøy med meg heller, forteller Moen.

Varmerekord

Oppe på gulvet lå mobiltelefon, sag og hammer. Kona og ungene var bortreist og nærmeste hyttenabo var to kilometer unna.

Det tidligste han så for seg at noen ville oppdage ham var mandag kveld.

I tillegg ble det i går satt varmerekorder over hele landet. Utenfor doen var det 34 grader. I lortefallet ble det varmere og varmere.

– Sola stod på fra utsida og bua var tjæra nesten svart. Så det var som å sitte i en badstue, forteller han.

Moen fryktet at dette skulle bli slutten.

– På ett tidspunkt tenkte jeg det, for det var så uutholdelig nedi der. Det så ikke bra ut.

Byggskum ble redningen

Etter noen timer oppdaget han at han hadde en tommestokk i bukselomma.

Moen tenkte han kunne prøve å bruke tommestokken for å huke tak i saga og dra den ned i hullet.

Han brukte byggskummet som lå i lortefallet til å stive av tommestokken og klokka som speil. Etter litt prøving og feiling klarte han å fiske til seg saga.

– Det byggskummet jeg skulle fjerne, redda meg, faktisk.

Moen saget hullet i sittekassa større og kunne klatre opp som en fri mann minutter senere. Da hadde han sittet fanget i omtrent fem timer.

Fortsetter arbeidet

Etter å ha sluppet ut fra det ufrivillige fangenskapet, fant Moen ut at han ville dele den dramatiske historien med flere, og skrev et langt innlegg på Facebook som har blitt delt videre av mange siden i går ettermiddag.

– Jeg synes det var komisk da jeg hadde kommet ut derfra, og det var visst fryktelig mange som også synes dette var en morsom historie. Det er vel derfor du ringer meg nå, sier Moen.

I dag har jeg i flere timer følt meg i livsfare og sett for meg en langsom, smertefull tørstedød i den mest idiotiske...

Publisert av Tor-Arne Moen Fredag 27. juli 2018

Moen har ennå ikke fått prøvd byggverket. I dag har han jobbet med å reparere skadene etter at han saget seg ut.

– Nå kommer tordenværet, så nå er det stille på byggeplassen. Det tar nok enda noen dager før den er ordentlig ferdig, forteller Moen.

– Er dette en historie du kommer til å tenke tilbake på når du sitter på utedoen?

– Hehe, nei. Men det blir nok en morsom anekdote som jeg kommer til å fortelle i gode lag, ser jeg for meg.

SISTE NYTT

Siste meldinger