Hopp til innhold

Topplederbarometeret: Åtte av ti næringslivsledere er menn

Norske kvinner investerer mer i utdanning, men det er likevel flest menn som stikker av med topplederjobbene.

Solveig Horne

MISFORNØYD: Likestillingsminister Solveig Horne er ikke fornøyd med tallene, som viser en stor kjønnsforskjell mellom kvinner og menn i ledergrupper.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er i det nye topplederbarometeret fra Core at mannsdominansen i ledelsen av næringslivet i Norge blir dokumentert. 80 prosent av de som sitter i ledergrupper i de store selskapene er menn.

Barometeret viser at 14 av Norges 100 største selskaper ikke har én eneste kvinne i toppledelsen. Det kommer også fram at norske kvinner invisterer mer i utdanning enn menn, men at kompetansen brukes i liten grad i næringslivet.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne er ikke fornøyd med tallene.

– Det er viktig at vi kan rekruttere fra hele befolkningen og kvinner er 50 prosent av befolkningen. Det er mange dyktige kvinner der oppe som må få lov til - og klarer - å ha en topplederstilling. Da må vi gi dem den muligheten, sier hun til NRK.

Roser NSB

Kun fire av de 100 største selskapene har minst 40 prosent kvinner i toppledelsen. I tillegg går NSB i neste uke fra en kvinneandel på 0 prosent til 42 prosent i toppledelsen.

Likestillingsministeren mener flere statlige selskaper bør lære av NSB.

– De har hatt en bevisst utvikling med at de har fått på plass flere kvinnelige toppledere, og det er akkurat det vi ønsker med å synliggjøre at flere bedrifter må ha den samme politikken.

– Bevisst valg

I 2014 hadde ni av de 100 selskapene en kvinne som administrerende direktør, nå er tallet falt til sju.

Næringsminister Monica Mæland har tidligere truet med å kaste styremedlemmer hvis de ikke bryr seg om statens krav om kjønnsbalanse i offentlig eide selskaper, skriver NTB. Barometeret viser at det er klart bedre kjønnsbalanse i selskapsstyrer med lovkrav, selv om kvinneandelen likevel er lav.

Anita Krohn Traaseth

BEVISST: Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge mener kvinner heller søker seg til det offentlige, enn på topplederjobber i Staten.

Foto: STAFF / Reuters

Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge mener det er flere forklaringer på dette.

– Det å velge topplederveien er et personlig valg, og sånn vi ser i dag, er ikke valget blant de fleste damer å lede store selskaper i Norge. De søker seg til det offentlige, sier hun.

AKTUELT NÅ