NRK Meny
Normal

Toppidrettssjefen: – Tror ikke zikaviruset vil påvirke OL i Rio

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier Olympiatoppen følger alle helseråd rundt zikaviruset i Brasil frem mot OL i Rio de Janeiro i august, og tror at byen etter forholdene kommer til å være trygg.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø om gravide og zikaviruset før OL i Brasil

Øvrebø påpeker at det ikke er vanlig med veldig mange gravide utøvere under lekene.

– De færreste er jo det. Det kan påvirke noen støttepersoner som er gravide eller planlegger å bli gravide, men jeg tror ikke det vil påvirke lekene veldig, sier Øvrebø til NRK.

– De lager jo planer for å redusere smitterisikoen under lekene, så de drenerer jo dammer og jobber veldig intenst med å redusere hele myggfaren i Rio. Det betyr at det sannsynligvis kommer til å bli det tryggeste stedet å være under omstendighetene.

Presidentkontoret advarer

Tirsdag gikk også Brasils presidentkontor ut og advarte gravide mot å dra til sommerens OL i Rio de Janeiro på grunn av risikoen for å bli smittet av zikaviruset.

– Risikoen, som jeg mener er alvorlig, gjelder gravide kvinner. Det er helt klart ikke tilrådelig for dere å reise til OL, sa Jaques Wagner, som er stabssjef for president Dilma Rousseff.

Øvrebø sier til NRK at Olympiatoppen noterer seg at advarselen fra presidentens kontor er helt lik alle andre råd – at gravide ikke bør dra til Brasil hverken nå eller under OL – og at de tar det til seg.

– Det tar vi inn som en del av informasjonen vi får inn. Vi forholder oss til alle som har peiling på dette og som har myndighet. Vi forholder oss til norske helsemyndigheter, IOC og har også et tett nettverk i Europa med olympiske komiteer hvor vi diskuterer disse tingene løpende, sier han.

Venter og ser an utviklingen

Verdens helseorganisasjon (WHO) slo også på et krisemøte i går fast at zikaviruset, som smitter via mygg, har skapt en internasjonal nødssituasjon.

Olympiatoppen gir per nå per nå alle gravide som har en tilknytning til dem helseråd om å ikke dra til Brasil.

– Når det gjelder OL så er det flere måneder frem i tid, og vi venter med å se hvordan vi skal forholde oss til dette og hvordan rådene utvikler seg, sier toppidrettssjefen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger