Hopp til innhold

«Oslo» fikk to Tony-priser

I natt fikk «Oslo» Tony-prisen for årets beste teaterstykke i New York. Stykket fikk også prisen for beste mannlige birolle.

2017 Tony Awards - Show

Produsent Andre Bishop takket for prisen under utdelingen i New York.

Foto: Theo Wargo / AFP

Teaterstykket om Oslo-avtalen – «Oslo» – vant en av de gjeveste Tony-prisene i New York natt til mandag norsk tid. Stykket var nominert til hele syv priser.

Stykket hadde premiere sommeren 2016 på Broadway i New York. Det tre timer lange teaterstykket handler om Oslo-avtalen av 1993, og de topphemmelige fredsforhandlingene mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og lederen for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, Yasir Arafat.

Yitzhak Rabin, Bill Clinton og Yasir Arafat

Teaterstykket handler om det som førte fram til Oslo-avtalen og det legendarisk håndtrykket mellom den israelske statsministeren Yitzhak Rabin og PLO-lederen Yasser Arafat. I midten står Bill Clinton.

Foto: RON EDMONDS / AP

Oslo fikk også prisen for beste mannlige birolle. Prisen gikk til Michael Aronov, som spiller en israelsk diplomat i stykket. Det er Aronovs andre rolle på Broadway.

Diplomater

I stykket er det Jennifer Ehle og Jefferson Mays som spiller hovedrollene som ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen. Paret spilte en sentral rolle i forhandlingene på 90- tallet og er kjent for sitt diplomatarbeid i Midtøsten.

I et intervju med NRK sa Terje Rød-Larsen at han synes det var rart å se en annen person som spille han selv.

– Han som skal være meg er en veldig god skuespiller. Men det er litt pinlig å se på likevel, forteller den tidligere visegeneralsekretæren i FN.

Rød-Larsen sa videre at han synes stykket får frem de tette båndene som oppstod under forhandlingen, de sterke vennskapsforholdene og ikke minst alle følelsene.

Spacey var vert

Skuespiller Kevin Spacey var vert under prisutdelingen. Spacey er bedre kjent som politikeren og presidenten Frank Underwood, i Netflix-serien House of Cards.

Han åpnet utdelingen med sang, dans og humor, som sammenkoblet de fire musikalene med flest nominasjoner.

Michael Aronov

Michael Aronov vant Tony for beste mannlige birolle som en israelsk diplomat i «Oslo».

Foto: Michael Zorn / AP

De fire musikalene med flest nominasjoner er «Natasha, Pierre & The Great Comet i 1812», «Hello Dolly!», «Dear Evan Hansen» og «Groundhog Day The Musical».

Programlederne inkluderte Orlando Bloom, Tina Fey, Scarlett Johansson, Glenn Close, Whoopi Goldberg, Mark Hamill og John Legend.

Skuespillet som fikk flest nominasjoner var «Et dukkehjem, del 2» med åtte, tett fulgt av «Oslo» med sju.

Laurie Metcalf vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i det førstnevnte stykket.

Metcalf spiller Nora Helmer 15 år etter at hun forlater ektemannen Torvald. Den amerikanske dramatikeren Lucas Hnath har skrevet stykket.

Årets Tony Awards er den 71. i rekken.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober